Český export trhá rekordy, zboží se vyvezlo téměř za čtyři biliony korun

Export z Česka má rekordní výsledky. Vloni se do zahraničí podařilo vyvézt zboží za 4 biliony korun, tedy nejvíc v historii země. Většina výrobků míří do Evropy, naopak v zemích mimo unii export propadl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontejnery na překladišti

Kontejnery na překladišti | Foto: Comstock Images

Českému exportu se mimořádně daří. Jen vloni se do zahraniční vyvezlo zboží za skoro 4 biliony korun, což je nejvíce v historii země. Vyplývá to z údajů, které dnes představily ministerstvo průmyslu a obchodu a agentura CzechTrade.

Českým vývozcům se dařilo hlavně díky spolupráci s Evropskou unií. Právě tam mířilo nejvíc českých výrobků, konkrétně přes 80 procent. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka z ČSSD je tedy pro nás velmi důležité, aby Evropská unie zůstala zachovaná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejvíce se českému exportu daří v rámci EU, informuje redaktor Tomáš Bystrý

„Zájmem této země je, aby EU zůstala celá, aby neodešlo Spojené království, aby fungoval Schengen, ale unie bude muset také hájit svou vnější hranici, to je zjevné,“ míní Mládek.

Naším největším obchodním partnerem zůstává tradičně Německo. Na druhé straně ale jeho podíl na českém vývozu i dovozu je v přidané hodnotě podle Mládka nižší.

Vývoz tuzemských firem loni stoupl o 7,2 procenta na rekordních 3,89 bilionu korun, z toho export do Německa vzrostl o 8,7 procenta na 1,26 bilionu korun. (zdroj: ČTK)

U exportu to je především proto, že polotovary vyrobené v Česku jsou v Německu použité na produkci, která se následně vyváží na další trh.

Podle Mládka je proto důležité podpořit u nás technické vzdělávání. Dodal, že Česko má sice nejnižší nezaměstnanost v unii, ale několik set tisíc lidí je pořád bez práce.

Přitom tu existuje asi 100 tisíc volných míst, na které chtějí čeští podnikatelé dovézt pracovníky ze zahraničí.

Méně vyvážíme do zemí bývalého Sovětského svazu a na Blízký východ

K výraznému propadu došlo hlavně v exportu do zemí bývalého Sovětského svazu, které v minulosti představovaly klíčové partnery v oblasti obchodu. Třeba do Ruska poklesl tuzemský export až o skoro třetinu.

Poptávka v zemi slábne hlavně kvůli nízkým cenám ropy i sankcím. Export českých firem výrazně slábne ale i třeba do zemí Blízkého východu, jako jsou Sýrie, Irák nebo Libye.

Obrovskou příležitost pro exportéry vidí Mládek na íránském trhu. Podle něj tam Češi mají stále dobrou tradici. Třeba v továrně v Tabrízu dodnes vyrábějí na strojích, které tam z bývalého Československa dorazily v sedmdesátých letech.

Prosadit by se tuzemští exportéři mohli podle Mládka třeba také v Maroku, Egyptě, ale i ve Spojených státech. Právě tam by měla letos vzniknout i pobočka agentury CzechTrade, která českým podnikatelům ve vývozu do zahraničí pomáhá.

mkp, Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme