Český hypoteční trh je zdravý a regulace by ho neměla omezit

Evropská komise chce změnit pravidla pro hypotéky. Brusel chce údajně prosadit, aby banky mohly klientům poskytovat jen úvěry ve výši 40 procent hodnoty nemovitosti. Kdo by chtěl více peněz, musel by se zavázat ke splácení výrazně vyšších úroků. Ačkoli by měla legislativa pravidla zjednodušit, úvěry by mohla zpřístupnit pro menší počet lidí než v současnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům

Dům

Návrh Evropské komise má zabránit opakování hypoteční krize z loňského roku, která nakonec přerostla v krizi finanční a hospodářskou. V Česku to, co EU navrhuje, funguje podobně i v současnosti. Systém ale není stanovený zákonem a vytváří si jej sama banka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu Evropské komise, který by měl regulovat hypoteční trh, mluvili na Rádiu Česko generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil a Ondřej Novotný, analytik mezinárodní poradenské společnosti v oblasti realit King Sturge.

Podle generálního ředitele Hypoteční banky Jana Sadila by nová pravidla ale neměla mít na českého klienta dopad: "Doporučení je především směřováno na banky a na vazbu na jejich kapitál. Zjednodušeně se dá říct, že jde o nasměrování bank k méně rizikovým úvěrům, protože pro ně budou ekonomicky výhodnější."

V Česku by se tímto opatřením vlastně potvrdil současný stav, který tu banky aplikují. "V Česku to už dnes funguje tak, že hypotéky nad 80 procent hodnoty nemovitosti jsou výrazně dražší," vysvětluje Sadil.

S tím souhlasí i Ondřej Novotný, analytik mezinárodní poradenské spolešnosti v oblasti realit King Sturge, který si myslí, že navrhované opatření Česká republika vůbec nepotřebuje: "Žádná z větších bank v Česku nemá problémy a tím pádem by se nás to ani týkat nemělo. Myslím si, že by tam měl být jakýsi individuální přístup vůči jednotlivým státům."

Opatření naruší konkurenční prostředí

Podle něj by navíc takové opatření vedlo k narušení konkurenčního prostředí mezi jednotlivými bankami: "Pokud bude dáno ustanovení, že do 40 procent bude hypotéka k dispozici všem a nad 40 procent už bude sankcionována vyššími úroky, pak to bude posvěcení pro banky a nebude tu zcela fungovat model konkurence."

"Pokud by to vešlo v platnost jako usnesení, které budou muset banky dodržovat, pak to bude mít velmi výrazný vliv na trh. Domnívám se, že by omezení měla přicházet spíše z druhé strany a neomezovat poptávku, ale spíše nechávat na jednotlivých centrálních bankách, aby více hlídaly komerční banky a vyžadovaly od nich kapitálovou přiměřenost," navrhuje jiné řešení Novotný.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová, Anna Baumová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme