Český mobil dostal za dohodu o cenách miliónovou pokutu

Společnost Český Mobil, provozující mobilní telefonní síť Oskar, bude muset zaplatit pokutu šest a půl miliónu korun za porušování hospodářské soutěže. Podle pravomocného rozhodnutí antimonopolního úřadu firma diktovala distributorům předplacených karet Oskarta, za kolik je musí prodávat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český mobil - Oskar

Český mobil - Oskar | Foto: Jan Rosenauer

Provozovatel mobilní sítě Oskar nejméně v letech 2000 až 2002 smluvně zavázal distributory dobíjecích karet k dodržování cen stanovených firmou. Český mobil tím podle předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Josefa Bednáře znevýhodnil distributory vůči své vlastní prodejní síti a poškodil i konečného zákazníka.

"V případě, kdyby existovala soutěž, došlo by k úsporám na straně jednotlivých klientů řádově několika set za jeden rok, poněvadž lze odhadovat, že existuje zhruba 400 tisíc klientů společnosti Český mobil, a došlo by tedy k celkovým úsporám řádově několik desítek miliónů korun," uvedl Bednář.

Společnost rozhodnutí úřadu překvapilo, protože se, jak dodává její mluvčí Petr Šindler, nedomnívá, že by porušila zákony. "Žádnému z našich zákazníků nebyly účtovany nesprávné ceny za poskytnuté služby. Předpisy v oblasti regulace telekomunikací nám stanoví, aby operátor zajistil dostupnost stejných cen za telekomunikačních cen bez ohledu na to, kdy a kde je zákazník zakoupil." O dalším postupu zatím firma nerozhodla.

Mobilní operátor chyboval podle úřadu i v případě stanovení ceny v případě redistribuce kupónů Oskarta třetím osobám. Obdobné cenové praktiky s telefonními kartami přinesly pokutu 6,5 milionu korun i loni v listopadu Českému Telecomu.

Martin Hromádka, Michal Záboj, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme