Český pesimismus má svá pozitiva. Alespoň v ekonomice

Obavy z toho, že Amerika a Evropa propadnou do recese, se stupňují. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters, podle kterého hrozí nulový a nebo záporný růst zejména v eurozóně. To by výrazně ovlivnilo i region střední a východní Evropy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak na tom bude v druhém pololetí české hospodářství?

Jak na tom bude v druhém pololetí české hospodářství? | Foto: Free Digital Photos

I přesto, že některé země - jako například Česká republika - v poslední době udělaly značné pokroky, řekl ve Vídni Romanu Chlupatému analytik Raiffeisenbank Günter Deuber.


Günter Deuber ocenil dosavadní kroky České republiky: „Byly správné, což je patrné i z toho, že problémy, o kterých teď spolu mluvíme, nespojujeme s Českem. Vaše země má důvěryhodnou monetární politiku. Na to, že jde o rozvíjející se trh, mělo léta poměrně nízké úrokové sazby.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Obavy z toho, že Amerika a Evropa propadnou do recese, se stupňují. Podrobněji analytik z vídeňské centrály Raiffeisenbank Gunter Deuber.


Podle něj kvůli tomu neexistovala pobídka, aby si lidé půjčovali v zahraničních měnách. „Expanze v bankovním sektoru byla rozumná, což znamená, že poměr půjček a vkladů je pod kontrolou,“ dodává neuber z vídeňské centrály Raiffeisenbank.


Pesimismus není na škodu


Čeští politici zbytečně nevytvářeli dojem, že se země brzy přiblíží západu. I to má podle Güntera Deubera svá pozitiva: „Možná, že jsou dokonce Češi až příliš pesimističtí – o tom můžeme diskutovat – ale alespoň díky tomu nemají přehnaná očekávání.“


Česko se tím liší od některých okolních zemí, kde politici tvrdili lidem, že budou zanedlouho na průměru eurozóny. Například v Rumunsku vláda po léta tvrdila, že země vstoupí do eurozóny v roce 2015. A s tím byla spojena velká očekávání. To se v Česku nedělo.


Veřejný dluh Česka není problém


„Co se veřejného dluhu týká, možná bylo Česko při snižování dluhu a škrtání deficitů až příliš agresivní,“ tvrdí analytik Raiffeisenbank Günter Deuber. Teď se podle něj ukazuje, že je dobré krotit dluhy až ve chvíli, kdy dochází k ekonomickému oživení. Jenže právě teď čeká českou ekonomiku spíš zpomalení. „A zpomalení je pro veřejné finance vždycky špatné,“ uzavírá Günter Neuber.


Přehrát

00:00 / 00:00

Dopady americké recese a krize v eurozóně na střední a východní Evropu hodnotí v rozhovoru s Romanem Chlupatým analytik vídeňské centrály Raiffeisenbank Gunter Deuber.

Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme