Český pracovní trh inspiruje Poláky

Milion Poláků našel práci po vstupu do EU v Británii. 300 tisíc Poláků pracuje v Irsku. Podle polského tisku jsou ale pro naše severní sousedy zajímavé i Slovensko a Česká republika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svařování

Svařování | Foto: Jan Rosenauer

Práce vás čeká za humny, nadepsala svůj materiál Rzeczpospolita. Poláci hledají zaměstnání už nejen v bohatých zemích Západu, ale také u svých nejbližších sousedů. V průběhu dvou let našlo na Slovensku práci šestkrát více Poláků než dříve, píše přední polský list.

Nejvíce z nich pracuje v mezinárodních společnostech. A mají dobrou pověst. Slovenská pobočka Volkswagenu hledá nové lidi prostřednictvím polských pracovních úřadů. Otevření trhu pracovních sil v České republice využilo 13 tisíc Poláků.

Tuto stezku prošlapali slezští horníci, kteří svůj nový život začínají v okolí Ostravy. Čím dál tím více polských zaměstnanců mají továrny Toyoty v Kolíně nebo Škoda Mladá Boleslav.

Zaměstnavatelé si velmi cení například polských svářečů, soustružníků nebo lékařů. Přestože platy v Čechách jsou daleko nižší ve Velké Británii, Poláci si pochvalují českou zdravotní péči, stravování a sociální výhody, připomíná na titulní stránce polská Rzeczpospolita.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme