Český průmysl mění svou tvář

Podoba českého průmyslu se mění. Zatímco největšími tahouny jsou v současnosti hlavně výroba dopravních prostředků, elektroniky nebo optických přístrojů, některá tradiční odvětví postupně mizí. Vyplývá to z analýzy Českého statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmysl (ilustr. foto)

Průmysl (ilustr. foto) | Foto: F. Tichý

Největší pokles je možné vidět například u textilu a oděvního průmyslu. Proč, to Radiožurnálu vysvětlil Josef Vlášek z Českého statistického úřadu.

"Tam se projevuje především vliv zahraniční konkurence, která je velice tvrdá, především v tom textilu z Asie a Indie. A zároveň tomu český textilní průmysl čelí tím, že přechází od klasického textilu na výrobu technických textilií, které jsou používány pro stavebnictví, a případně typu netkaných textilií."

Dlouhodobě beze změn zůstaly chemické obory nebo výroba zaměřená na stavební hmoty. Jak Radiožurnálu řekl předseda Českého statistického úřadu Jan Fischer, typickým fenoménem posledních let jsou pak české podniky pod zahraniční kontrolou.

"Zatímco v roce 2000 vyprodukovaly tyto podniky asi čtvrtinu průmyslových tržeb, v loňském roce to bylo bezmála 60 procent. Takže tam samozřejmě přibývá i zaměstnanců a také si tam vydělají větší mzdy - průměrná mzda těchto lidí je o 4 a půl tisíce vyšší, než berou jejich kolegové v tuzemských průmyslových podnicích."

Průmysl v Česku vytváří třetinu hrubého domácího produktu, na rozdíl od Evropské unie, kde je to jen pětina. V průmyslových podnicích u nás pracuje každý třetí člověk.

Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme