Český průmysl mírně roste. Zvyšuje se také hodnota zakázek

Průmyslová výroba v Česku se v červenci meziročně zvýšila o více než 2 procenta. Podle Českého statistického úřadu také vzrostla hodnota nových zakázek, a to až o 9 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka. Ilustrační foto

Automobilka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Podle ekonomů je důvodem růstu více červencových pracovních dní než loni. Kdybychom na tento efekt podle nich nebrali ohled, produkce by meziročně klesla. Propad by byl ale menší než v předchozím měsíci, kdy se ekonomika propadla o necelých 5 procent.

Průmysl tak má podle odborníků to nejhorší za sebou. I když v červencových číslech sehrál důležitou roli vyšší počet pracovních dní, známky mírného oživení jsou už vidět. Ekonomika se po šesti čtvrtletích recese v letošním druhém čtvrtletí začala odpoutávat ode dna. Na tvorbě hrubého domácího produktu se významně podílí právě průmysl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Průmyslová výroba v Česku se v červenci meziročně zvýšila o 2,1 procenta

Zda se bude průmyslu dále dařit, ale záleží na mnoha faktorech. Ekonomové už teď ale potvrzují, co před časem ukázaly některé údaje o vývoji ekonomik hlavních obchodních partnerů českých firem. Právě jejich růst nebo pokles bude určovat směr, kterým se průmysl vydá. A protože známky oživení zřejmě čekají Německo, se kterým Česko obchoduje nejvíce, měl by z toho těžit i zdejší průmysl.

Navíc podnikatelské podmínky v průmyslu jsou podle Českého statistického úřadu nejlepší za poslední dva roky. Jeho průzkum ukazuje růst nových zakázek, a to právě ze zahraničí.

Na růstu se podílí i automobilový průmysl

Významný podíl na průmyslové produkci má automobilové odvětví, i přestože se tomuto sektoru v Evropě zatím příliš nedaří a problémy může mít podle agentury Moody´s ještě v příštím roce. Celkové tržby výrobců aut budou srážet dolů zejména velmi slabé prodeje ve Španělsku nebo Itálii. Automobilky budou vedle toho bojovat také s vysokými náklady.

Podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera by mohla zahraniční poptávka v této oblasti znamenat problém: „Protože například nové registrace aut v eurozóně či Německu se stále nacházejí blízko svých minim. Dalším zdrojem nejistoty by mohla být například výroba strojů a zařízení, firmy se totiž ještě zdráhají v investování do nových technologií a spíše využívají své stávající kapacity.“

Další překážkou může být menší zájem zahraničních obchodních partnerů po jiném českém zboží, jako jsou třeba zařízení pro strojírenství.

Vývoj průmyslové výroby v Česku (červenec 2012 - červenec 2013) | Foto: ČTK

Jan Beneš, raf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme