Český průmysl mírně zpomalil

Český průmysl v srpnu zpomalil své tempo růstu na 8,7 procenta. Přerušil tak více než desetiprocentní růst, který česká průmyslová výroba vykazovala posledních pět měsíců. Oznámil to dnes Český statistický úřad. V srpnu se dařilo hutním firmám, výrobcům kovového kancelářského nábytku, hraček z plastů a výrobcům tabulového skla. Naopak s poklesem produkce se potýkali zpracovatelé usní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

průmyslová zóna

průmyslová zóna

I když je srpnový výsledek horší než ekonomové očekávali, je podle analytika ČSOB Petra Dufka stále velmi dobrý. "Asi největší vliv měl rozdílný počet pracovních dní, po očištění od vlivu počtu pracovních dní to byl růst o 6 a půl procenta. Je to méně než v předchozích měsících, především kvůli zpomalení v automobilovém průmyslu. Musíme vzít v úvahu, že se jednalo o srpen, měsíc dovolených."

Dufek ale zdůrazňuje, že bychom z jednoho zpomalení neměli dělat rozsáhlé závěry. "Myslím, že v dalších měsících budou ty výsledky podobné, ne-li lepší. K výraznému nárůstu dojde od začátku příštího roku, kdy by se měla rozjet nová automobilka v Kolíně, která se bude významně podílet na růstu průmyslové výroby v příštím roce a v roce 2006."

Tahounem ke vysoká zahraniční poptávka po oceli, k růstu mu pomáhá i boom domácí stavební výroby.

I produktivita práce roste nadále vysokým tempem a jednotkové pracovní náklady klesají, což dokládá růst konkurenceschopnosti tuzemských firem a zvyšuje jejich konkurenční výhody na zahraničních trzích.

Markéta Kaclová, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme