Český průmysl nabírá na síle, firmy jsou optimistické. Příští rok by mohlo být více práce

Český statistický úřad potvrzuje, že se průmyslu začíná dařit lépe. Od prvních nesmělých signálů přibývají stále patrnější důkazy. Už v srpnu statistický úřad naznačil, že se česká ekonomika po dlouhých měsících dostává z recese a začíná růst. Šlo o odhad růstu výkonnosti ekonomiky, tedy přesněji hrubého domácího produktu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Po šesti čtvrtletích recese se ekonomika v letošním druhém čtvrtletí začala odpoutávat ode dna. V porovnání s předchozím čtvrtletím vzrostla o sedm desetin procenta. Dnes statistický úřad svůj odhad zpřesnil.

Výsledek se dal očekávat především proto, že české hospodářství, které je zásadně závislé na vývozu, profitovalo z oživení v Německu a Francii.

Sice velice pomalu a opatrně, ale šikovné české podniky se chytily situace v zahraničí a využily příležitosti. Při pohledu na výsledky zahraničního obchodu je to hned jasné: Vývoz zboží meziročně vzrostl téměř o 1,5 procenta, zatímco dovoz jen o 3 desetiny procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj ekonomického sektoru shrnula redaktorka ČRo Jitka Hanžlová.

Podniky i domácnosti nicméně dál šetří. Investice příliš nerostly, výdaje veřejného sektoru stagnovaly, a logicky proto nerostly ani výdaje domácností. Hlavním motorem oživení byl vývoz podniků do zahraničí a především do Evropy.

Ovšem mírně roste i americká ekonomika a českým firmám se daří nacházet nová odbytiště i jinde – v Rusku, Číně, Indii, Latinské Americe a v Asii.

Kromě zjištění, která zveřejnil Český statistický úřad, se objevily i další údaje potvrzující oživení ekonomiky. Aktuální je index nákupních manažerů, který sestavuje společnost Markit Economics.

Ten říká, že oživení v českém průmyslu v srpnu nabralo na síle. Signalizuje největší celkové zlepšení podnikatelských podmínek od června 2011. Průzkum mapuje prudký růst nových zakázek, hlavně ze zahraničí. Solidní růst nákupů vedl poprvé za více než dva roky i ke zvýšení skladových zásob vstupů.

Zda optimistická situace vydrží, nelze říct s jistotou. Řada odborníků ale věří, že zlepšení podnikatelských podmínek v českém výrobním sektoru bude mít trvalejší ráz a to například proto, že v srpnu šlo už o čtvrtý měsíc růstu za sebou.

Údaje z průzkumu naznačují solidní růst na domácím trhu a nejrychlejší nárůst nových zakázek od dubna 2011. Včera kromě toho přišly podobně nadějné výsledky evropského indexu nákupních manažerů v Evropě a také zpráva o růstu čínské ekonomiky.

Vývoj HDP čtvrtletně od roku 2011 | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme