Český průmysl posiluje

Domácí průmysl posiluje. Vyplývá to z předběžného odhadu listopadového vývoje, který zveřejnil Český statistický úřad. Podle něj se v jedenáctém měsíci tohoto roku objem domácí průmyslové výroby meziročně zvýšil o 0,2 procenta. Náznakem dalšího možného zlepšení pak může být hodnota nových zakázek, která byla v listopadu meziročně vyšší o 8,1 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strojírenský průmysl

Strojírenský průmysl | Foto: Tomáš Adamec

"Je to potvrzením toho, že si český průmysl prošel tím nejhorším obdobím a nastoupil na cestu pozvolného růstu, což je vidět i na meziměsíčních změnách výroby," hodnotí výsledky analytik společnosti Patria Tomáš Vlk.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji české ekonomiky mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Patria Tomáš Vlk.

Statistický úřad nicméně v této souvislosti varuje před přehnaným optimismem. Loni v listopadu totiž došlo k výraznému propadu průmyslové výroby a meziroční růst tak ještě nezaručuje skutečně dobré výsledky.

I přestože jsou dnešní statistiky jen předběžné, je možné určit, které sektory hráli důležitou roli. "Stabilizační roli určitě hrají necyklické nebo málo cyklické sektory, jako je potravinářství, výroba elektřiny, plynu nebo produkce vody. Zajímavým sektorem je určitě výroba motorových vozidel," vysvětlil Vlk.

Podle něj se dá očekávat, že i v listopadu bude růst produkce v automobilovém průmyslu o něco vyší. Mezi obory, které naopak českou ekonomiku brzdí patří výroba strojů a zařízení, výroba elektroniky a elektrotechnických výrobků nebo výroba kovodělných výrobků.

Podle Tomáše Vlka má česká ekonomika to nejhorší už za sebou a pro příští rok očekává pomalý růst: "Po letošním pro průmysl velice těžkém roce čekáme, že se výroba mírně zvedne zhruba v řádu 2 až 3 procent. To nás ale nevrátí na hodnoty před krizí. Koncem roku 2010 by se růst průmyslu mohl pohybovat zhruba kolem 5 procent."

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Hospodářské komory Petr Kužel na Rádiu Česko

Prezident Hospodářské komory Petr Kužel očekával, že se konec roku ponese ve znamení mírného optimismu. Upozorňuje ale, že příští rok ještě nebude vyhráno.

"Myslím si, že první dekáda roku 2010 nás ještě postihne jakýmsi ocasem hospodářského propadu," řekl Kužel. Na vzestupu je podle něj strojní výroba a také stavebnictví a služby už dosáhly pomyslného dna.

Igor Maňour, Ladislav Dvořák, Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme