Český průmysl se v červnu odrazil od dna

Průmyslová výroba zřejmě v červnu nabrala dech. Uvedl to Český statistický úřad. Průmyslová výroba v Česku totiž letos v červnu meziročně klesla o 12,2 procenta po květnovém poklesu o dvaadvacet procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba porcelánu

Výroba porcelánu | Foto: www.thun.media

Potvrdily se tak předběžné odhady statistiků, podle nichž se průmyslová produkce oproti minulému roku propadla o dvanáct procent.

K poklesu průmyslu nejvíce přispěla výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků. Stavební produkce ve stálých cenách se meziročně zvýšila o 0,1 procenta, když v květnu klesla o 2,1 procenta. Pokračoval pokles v pozemním stavitelství a růst u inženýrských staveb.

Podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa jsou výsledky nečekaně dobré. "Pro nás je to určitě příjemné překvapení, jedná se o první výrazné zlepšení v reálných datech. Do určité míry se může jednat o obnovu zásob, které výrazně propadly zejména v prvním čtvrtletí tohoto roku. Dochází také k určitému zlepšení i v eurozóně, a to zejména v Německu," řekl Škop Radiožurnálu.

Jiří Škop je také přesvědčen, že by k tak velkým poklesům už v dalších měsících už docházet nemělo. "To nejhorší bychom už měli mít za sebou, navíc dojde k určitému oživení v eurozóně. Nejen tady bude docházet v dalších měsících ke zlepšení. Za celý rok však budeme mít určitě v průměru dvouciferný pokles," uvedl Škop.

Ke květnovému dvoucifernému poklesu průmyslu podle statistiků nejvíce přispěla vedle výroby strojů, zařízení produkce kovových konstrukcí a kovodělných výrobků i výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů. Nejvíc klesla výroba základních kovů a slévárenství.

Ve stavební výrobě v květnu pokračoval pokles v pozemním stavitelství a růst inženýrského. Recese ekonomiky se projevuje i poklesem zájmu o komerční nemovitosti a nižší bytovou výstavbou. Jediné, co roste, je tak výstavba infrastruktury, tj. silnic, dálnic a inženýrských sítí, na které poskytuje peníze Evropská unie.

Přečtěte si také:

Statistiky hlásí rekordní propad průmyslu v EU
Český průmysl dál klesá, nepomohlo ani šrotovné
Eurostat: První růst evropského průmyslu po sedmi měsících propadů
Pád českého průmyslu se zpomalil
Průmysl v Česku dál stagnuje, obrat je v nedohlednu

Alžběta Havlová, Tomáš Medek, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme