Český průmysl se začíná stabilizovat

Český průmysl v říjnu meziročně oslabil o 7,3 procenta. V porovnání se zářím, kdy propadl o bezmála dvanáct procent, si tak polepšil. Svědčí o tom předběžný odhad Českého statistického úřadu. Jak z jeho údajů dále vyplývá, výrazný obrat k lepšímu se ale v nejbližších měsících s největší pravděpodobností čekat nedá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklárna (ilustační foto)

Sklárna (ilustační foto) | Foto: Lucie Zemanová

Hodnota nových zakázek byla totiž v říjnu meziročně nižší o více než jedenáct procent, bezmála pět procent z tohoto propadu přitom představovaly zakázky ze zahraničí.

"Jde rozhodně o pozitivní zprávy. Jedná se o nejlepší výsledek za posledních dvanáct měsíců. Je to určité potvrzení trendu, kdy se pokles, který na začátku roku nabral dvouciferné hodnoty, vrací k jednocifernému propadu a to již třetí měsíc v řadě," říká náměstek ministra průmyslu a obchodu Erik Geuss, ale dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Erik Geuss mluvil na Rádiu Česko o stavu našeho průmyslu.

"Zároveň tento údaj nemůžeme přeceňovat. Problémy v ekonomice jsou širší a velmi závažné. Jejich řešení rozhodně nebude krátké."

Podle Geusse bude pro návrat k normálu rozhodující to, jak se budou chovat ekonomiky okolo nás: "Jsme výrazně exportně orientovanou ekonomikou a náš trh je malý. Závisíme na cizích zemích, zejména Německu a dalších zemích Evropské unie."

Bankroty budou pokračovat

Ekonomická krize měla vliv i na životaschopnost mnohých podniků. Od ledna do října letošního roku se podle společnosti Creditreform počet bankrotů v Česku zvýšil o 71 procent.

"Jedná se o relativní číslo, které odpovídá vývoji. Jestliže zde byl poměrně výrazný ekonomický pokles, logicky to nemohly přečkat všechny podniky, které v té době fungovaly. Dalo by se říci, že ty firmy, které měly hospodářské potíže, vývoj ekonomické recese stáhl pod vodu," uvádí náměstek ministra průmyslu a obchodu Erik Geuss a pokračuje:

"Je ale taky třeba si uvědomit, že samotný bankrot je v ekonomice v podstatě ozdravný proces, který ekonomice pomáhá. Samozřejmě v nějaké rozumné míře."

Každá špatná zkušenost je podle náměstka ministra průmyslu a obchodu pozitivní kvůli poučení do budoucna. Po opadnutí krize si podniky dají větší pozor. Je nutné být inovativní a pružně reagovat na vývoj trhu.

"Mnoho prostoru pro inovace je například v tradičních oborech, jako je sklářství nebo strojírenství. Je zde řada podniků, které již jevily známky klinické smrti, v současné době ale zaznamenávají poměrně nečekaný rozvoj," uzavírá Geuss.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme