Český průmysl si v lednu opět polepšil

Průmyslová výroba v lednu meziročně vzrostla o 5,3 procenta. V lednu se ale nedařilo stavebnictví, stavební produkce se ve stálých cenách meziročně snížila o více než 25 procent. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Statistika

Statistika | Foto: Filip Rožánek

Stavebnictví utlumily nepříznivé klimatické podmínky a propad zakázek. Meziroční výsledky průmyslu jsou podle statistiků ovlivněny nízkou srovnávací základnou z ledna loňského roku, kdy propad průmyslové produkce dosáhl svého dna.

Podle Václava Matyáše, ředitele Svazu podnikatelů ve stavebnictví, zmizelo loni v tomto oboru 30 tisíc pracovních míst. Manažer společnosti Incoma Radovan Mužík si přitom myslí, že v nejbližší budoucnosti se tato situace zásadně nezmění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radovan Mužík a Oldřich Körner ve Světě o desáté Rádia Česko

"Poněvadž stavebnictví je poměrně specifický obor, který v případě nějakých recesí, krizí a podobných výkyvů ekonomiky má jisté fázové zpoždění. To znamená, že na něj dopadne jakoby později, ale současně také později odeznívá," prohlásil v rozhovoru pro Rádio Česko.

"To znamená, že v okamžiku, kdy zaznamenáme nějakou konjunkturu, tak to stavebnictví ještě chvíli se potáhne jakoby při té nižší křivce a až později začne reagovat pozitivním způsobem," dodal Mužík.

Lepší to s náborem nových zaměstnanců v následujících měsících nebude ani v průmyslu. Předpokládá to alespoň analytik Svazu průmyslu a dopravy Oldřich Körner.

"Díky tomu, že letošní zima je velmi tvrdá a nepominuly ještě ty sezónní vlivy, které obvykle v březnu jsou již u konce, můžeme očekávat, že ještě bude kulminovat nezaměstnanost k těm 10 procentům a že tvorba nových míst bude trochu odložená."

"Z průzkumu, který si vypracováváme mezi našimi členy, máme signály, že spíše nedojde k výrazné změně, co se týče tvorby pracovních míst," upozornil analytik Svazu průmyslu a dopravy Oldřich Körner na Rádiu Česko.

Marika Táborská, Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme