Český průmysl zaznamenal meziroční propad. Poprvé od roku 2009

Průmyslová produkce v České republice meziročně reálně klesla o sedm desetin procenta, informoval dnes Český statistický úřad. Pokles přitom tento obor nezažil už 27 měsíců. Za celé první čtvrtletí letošního roku ovšem průmyslová produkce vzrostla o dvě celé a dvě desetiny procenta. Za prvním propadem průmyslu od roku 2009 stojí menší počet březnových pracovních dnů, upozorňuje analytik Svazu průmyslu a dopravy České republiky Bohuslav Čížek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad

Český statistický úřad | Foto: Tomáš Adamec

„Pokud to očistíme o počet pracovnách dnů, tak uvidíme, že to meziročně reálně vrostlo o 1,8 procenta, což je tedy statisticky upravené číslo. Samozřejmě reálně toho v ekonomice za ten březen bylo vyrobeno méně, ale z hlediska té kondice průmyslu, kondice ekonomiky můžeme říct, že byla o trochu lepší. Nicméně že by to byla nějaká oslňující čísla, to bohužel nejsou,“ vysvětluje.

K meziročnímu poklesu průmyslové výroby podle něj přispěla nejvíc odvětví výroby počítačů, základních kovů, elektronických a optických přístrojů, což souvisí s vývojem zakázek. „Když se třeba podíváme na vývoj počítačů, podíváme se na domácí poptávku, tak jak domácnosti, tak i třeba firmy ty počítače nemusí tak často obnovovat, to znamená tyhle investice jsou odkládány,“ přibližuje Čížek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Svazu průmyslu a dopravy České republiky Bohuslav Čížek přibližuje vývoj české průmyslové produkce

Tradičně dobře se naopak dařilo výrobě motorových vozidel, přívěsů a návěsů. Tento obor vykázal nárůst o 11 procent. Automobilový průmysl a jeho subdodavatelé podle Čížka zůstávají tahouny ekonomiky. Na vzestupu byl v březnu také strojírenský průmysl.

Nicméně ani automobily už nevykazují takový růst jako dřív. Nové objednávky v tomto sektoru vzrostly jen o 8,6 procenta, zatímco ještě na počátku roku rostly meziročně o 31,2 procenta. Důležitá je v tomto směru hlavně v poslední době provázanost se zahraničními trhy, především pak s německým, upozorňuje Čížek.

„Českému automobilovému průmyslu se daří i pronikat na rozvíjející se trhy, to znamená oblast Číny a podobně, kde trh s auty není ještě plně nasycen. To znamená, dá se očekávat, že ještě nějaký měsíc se tomu automobilovému průmyslu může dařit, ale je to velmi, velmi citlivý obor. Konkurence v téhle oblasti je vysoká. Rozhodně to nebude do nekonečna,“ dodává.

Pro české hospodářství je proto důležité, říká Čížek, aby se začaly rozvíjet i ostatní ekonomické sektory. Vývoj průmyslové produkce v příštích měsících odhaduje spíše optimisticky, ke konci roku se prý očekává rozvoj investic nebo určitá stabilizace na trhu práce. Zdůrazňuje ale, že stále přetrvává ekonomická nejistota a zůstává řada rizik, především v otázce Řecka a Španělska.

Barbora Kreuzerová, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme