Český realitní trh dopadl na úplné dno, nyní stagnuje

Český realitní trh letos zaznamenal největší pokles v historii České republiky. Investice do realit se meziročně propadly o 80 procent, spekulativní výstavba nových komerčních objektů se téměř a v některých případech dokonce zcela zastavila a výrazně klesly ceny nemovitostí. Vyplývá to z aktuálního realitního průzkumu společnosti King Sturge.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům

Dům

Ceny rezidenčních nemovitostí, tedy bytů a rodinných domů, během letošního roku klesly o 5 až 15 procent, v závislosti na jejich kvalitě. K pětiprocentnímu snížení došlo u kvalitních nemovitostí ve vyhledávaných lokalitách, o 10 procent v průměru zlevnily ceny kvalitních nemovitostí v méně vyhledávaných lokalitách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o poklesu českého realitního trhu připravila redaktorka Naďa Bělovská.

Méně kvalitní domy a byty na méně atraktivních místech, zejména neudržované panelové domy, letos ztratily dokonce 15 až 20 procent z loňské ceny. Nejvíce klesl zájem investorů o nákup nových nemovitostí v první polovině roku. Výrazný pokles jejich zájmu dokládá také propad nově poskytnutých hypotečních úvěrů, který se proti roku 2008 snížil o 40 procent.

Podle analytika společnosti King Sturge Ondřeje Novotného už dosáhl český realitní trh svého dna: "Data z posledních měsíců vyznívají v jakousi stagnaci. Naznačují, že pro příští rok už ceny dále klesat nebudou."

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na realitním trhu mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti King Sturge Ondřej Novotný.

Novotný proto doporučuje nákup nemovitostí: "Podmínky, které v současné době developeři poskytují jsou v celku zajímavé a asi se nebudou dalších několik let opakovat."

Příští rok už mohou nemovitosti lehce podražit

V příštím roce se ale už dá očekávat lehké zvýšení kvalitních nemovitostí v dobrých lokalitách. "Já se domnívám, že pokud nějaký růst bude, tak nebude příliš výrazný. Myslím si, že trh se bude spíše stabilizovat a ceny budou víceméně stagnovat. Možná až ke konci roku 2010 by mohlo dojít k nějaké mírné korekci směrem nahoru zhruba okolo 3 procent," vysvětluje Novotný.

I přestože byty v panelových domech v krizi ztratily na ceně nejvíce, jejich majitelé se nemusí obávat, zájem o ně se zase zvedne. "Skepse vůči nim bude asi chvilku trvat, ale tím jak na trh bude přibývat méně projektů a poptávka se bude oklepávat z ekonomického šoku, který zažila v letošním roce, tak poptávka po nic začne postupně růst a jejich ceny budou do budoucna stoupat," myslí si analytik společnosti King Sturge.

Martina Mašková, Naďa Bělovská, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme