Český spotřebitel chce stejnou kvalitu potravin jako západní, potvrdil průzkum SZPI

Téměř 90 procentům českých spotřebitelů vadí, že některé nadnárodní firmy dodávají stejné výrobky s odlišným složením pro tuzemský a zahraniční trh. Vyplývá to z průzkumu Státní zemědělské a potravinářské inspekce, který dnes prezentovala na veletrhu Salima v Brně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dieta

Dieta | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Spotřebitelům podle průzkumu vadí, že výrobek od jedné firmy, který se stejně jmenuje a má i stejný obal, pak chutná v různých zemích jinak. Respondenti mají za to, že výrobci na Češích šetří. Z hlediska legislativy je vše v pořádku.

Firmy, které tuto praxi provozují, argumentují tím, že český spotřebitel má jiné chutě a preference než například německý. Ale zhruba 77 procent dotázaných s tímto odůvodněním nesouhlasí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čechům vadí, že se u nás pod stejnou značkou prodávají potraviny s jiným složením než v západní Evropě. Více s mluvčím SZPI Pavlem Kopřivou

Více než polovina si myslí, že firmy používají méně kvalitní, levnější suroviny, aby ušetřily. Dalších 38 procent má za to, že Češi tolik nedbají na kvalitu potravin a preferují hlavně nízkou cenu.

„Oslovil jsem 12 svých kolegů ze zemí střední a východní Evropy, abychom tento problém přinesli na jednání rady ministrů zemědělství,“ řekl šéf resortu Marian Jurečka, který chce dvojí kvalitu potravin řešit na úrovni Evropské komise.

Každá třetí vloni zkontrolovaná restaurace porušila předpisy, zjistila inspekce

Číst článek

„Výstup by mohl být úkolem pro eurokomisaře, který by se tím měl zabývat a říci, budeme to nějakým způsobem legislativně řešit, nebo nikoliv.“

„Pokud se ukáže, že většina členských států nechce tuto problematiku řešit, pak jsou samozřejmě naše možnosti omezené jen na informovanost spotřebitelů, aby se více zajímali o to, co kupují,“ dodal ministr Marian Jurečka.

Poctivé české potraviny mají nové logo, zájemci musí splňovat cechovní normy

Číst článek

Potravinářská inspekce v loňském roce zjistila téměř 4000 nevyhovujících šarží potravin.

„Přibližně každá 20. potravina, kterou inspekce hodnotila laboratorně nebo na místě, vykázala nějakou závadu. Typickým příkladem je záměna masa, kdy je deklarován nějaký druh masa, které je obecně hodnotnější, dražší a nákladnější a je zaměněno za nějakou levnější složku,“ říká mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Vladimír Kroc, Vlasta Gajdošíková, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme