Zahraniční obchod skončil v červnu schodkem 12,1 miliard, bilanci nejvíce ovlivňuje ropa a zemní plyn

Zahraniční obchod ČR skončil v červnu schodkem 12,1 miliardy Kč, meziročně byl o 3,4 miliardy Kč vyšší. Vliv na to měl především větší deficit obchodu s ropou a zemním plynem o 19 miliard korun kvůli rostoucím cenám na světových trzích. Je to pátý měsíc v řadě, kdy skončila bilance zahraničního obchodu v záporných číslech. Vyplývá to z předběžných údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad

Meziročně vzrostl vývoz o 15,3 procenta na 394,2 miliardy Kč a dovoz o 15,9 procenta na 406,3 miliardy Kč. | Foto: Tomáš Adamec

„V zahraničním obchodě se zbožím nedošlo v červnu proti minulým měsícům k žádným podstatným změnám. Vývoz i dovoz výrazně vzrostly, přesto skončila obchodní bilance opět v záporných číslech, a to již pátý měsíc za sebou. Příčinou jsou stále vysoké ceny dovážených energetických komodit a vstupů, jejichž meziročně vyšší hodnota překonala i nárůst vývozu motorových vozidel,“ řekla Miluše Kavěnová, ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu.

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí stoupla meziročně o 4,8 procenta. ČSÚ zlepšil odhad

Číst článek

Meziročně vzrostl vývoz o 15,3 procenta na 394,2 miliardy Kč a dovoz o 15,9 procenta na 406,3 miliardy Kč.

Kromě většího deficitu obchodu s ropou a zemním plynem se podle Českého statistického úřadu prohloubil také schodek obchodu se základními kovy o 3,6 miliardy Kč a s rafinovanými ropnými produkty o dvě miliardy korun.

Naopak příznivě se na celkovém saldu projevil vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly o 10,9 miliardy Kč, s elektřinou o 3,9 miliardy Kč a kovodělnými výrobky o 2,5 miliardy Kč.

V červnu se meziročně o 20 miliard korun zlepšila bilance zahraničního obchodu se státy EU. Naopak deficit obchodu s mimounijními zeměmi se prohloubil o 23 miliard korun.

Meziměsíčně se po sezónním očištění zvýšil vývoz o 1,3 procenta a dovoz klesl o 0,7 procenta.

V lednu až červnu letošního roku vykázala obchodní bilance schodek 76 miliard Kč, přitom ve stejném období loňského roku skončila přebytkem 76,2 miliardy Kč. Od začátku roku vývoz meziročně vzrostl o 9,3 procenta a dovoz o 17,6 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme