Český statistický úřad propustí desítky lidí

Rozpočtové úspory pocítí i Český statistický úřad (ČSÚ). Podle jeho nové předsedkyně Ivy Ritschelové, která se dnes ujala funkce, propustí několik desítek zaměstnanců, zaměří se i na snižování provozních a běžných nákladů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad

Český statistický úřad | Foto: Tomáš Adamec

Úřad má nyní zhruba 1440 zaměstnanců. Dalších přibližně 300 lidí zaměstnal dočasně kvůli sčítání obyvatelstva, které se uskuteční v příštím roce. Na počtu lidí, které ČSÚ propustí, se podle Ritschelové teprve pracuje.

“Budeme snižovat své výdaje. V této chvíli bohužel stejně jako v jiných resortech se to dotkne nejvíce mzdových nákladů. Takže i my budeme muset propouštět. Budeme dělat všechno proto, aby počet propuštěných lidí byl co nejmenší, ale budou to desítky,“ uvedla nové šéfka statistiků.

Přehrát

00:00 / 00:00

První místopředseda Českého statistického úřadu Erik Geuss ve Stalo se dnes

Mezi dalšími úspornými kroky zmínila Ritschelová snižování provozních výdajů, zavedení centrálního nákupu zboží a služeb nebo optimalizace některých procesů v rámci ČSÚ.

Český statistický úřad má podle návrhu státního rozpočtu na příští rok, který ministerstvo financí odeslalo vládě, hospodařit s výdaji ve výši 1,13 miliardy korun. V letošním roce má úřad v rozpočtu přiděleno 1,34 miliardy korun.

Rozhodnout má občan a klient

Funkce se dnes ujal také nový první místopředseda Českého statistického úřadu Erik Geuss. V pořadu Stalo se dnes připomněl, že mají možnost snižovat počet zaměstnanců i platy zbývajících pracovníků. „O tom intenzivně jednáme a budeme připraveni úsporná opatření provést.“

„Rozhodně nedojde k omezení činností, ke kterým je ČSÚ povinován ze zákona a i z hlediska mezinárodních závazků. Na druhé straně musíme vidět, že je zde daňový poplatník a také uživatel statistických informací. Oni jsou klíčoví, kdo rozhodou o tom, jestli informace potřebují, v jakém rozsahu a čase,“ poznamenal Geuss.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický, Martin Hromádka, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme