Český Telecom dostal 205 milionů pokuty od antimonopolního úřadu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dal Českému telecomu více než 200milionovou pokutu za zneužití jeho dominantního postavení na trhu. Telecom bude muset zaplatit pokutu ve výši 205 milionů korun za to, že v roce 2002 znevýhodňoval zákazníky, kteří chtěli využít služeb konkurenčních operátorů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefonní automaty

telefonní automaty | Foto: Jan Rosenauer

Pokutu musí uhradit do 3 měsíců, řekl předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina, protože rozhodnutí o udělení pokuty dnes nabývá právní moci.

"Úřad se rozhodl poprvé ve své historii postupovat podle evropského práva - podle článku 82 Smlouvy o Evropských společenstvích - a udělil Českému Telecomu pokutu ve výši v prvním stupni 210 milionů. A já jsem tuto pokutu v rozkladu snížil na 205 milionů korun, protože nebylo zcela nepochybné v jakém časovém období Telecom svého postavení zneužíval. Proto jsem to sporné časové období vyřadil a pokutu proporčně snížil," řekl Radiožurnálu Pecina.

Telecom se však sankci brání a podle svého mluvčího Vlastimila Sršně nechá udělenou pokutu prošetřit.

Pokuta pro Český Telecom je vůbec nejvyšší, kterou kdy antimonopolní úřad jednotlivé firmě uložil. Víc dostala jen Českomoravská stavební spořitelna, a to 228 milionů korun při podezření z kartelové dohody.

Milan Kopp, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme