Změna na trhu s daty. Telekomunikační úřad chce regulovat cenu kvůli virtuálním operátorům

Český telekomunikační úřad chce regulovat cenu mobilních dat na velkoobchodním trhu kvůli omezené konkurenci. Radiožurnálu to řekla šéfka úřadu Hana Továrková. Opatření by se týkalo cen, za které virtuální operátoři nakupují data od velkých operátorů.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 11:34 24. 9. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

Český telekomunikační úřad chce regulovat cenu mobilních dat na velkoobchodním trhu kvůli omezené konkurenci (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Analýza, kterou úřad v minulých dnech dokončil, nalezla na trhu řadu selhání. Jedním z nejdůležitějších je fakt, že velkoobchodní cena dat za jeden přenesený MB v období 2015 až 2020 byla vždy vyšší nebo minimálně rovna ceně maloobchodní.

T-Mobile vypověděl smlouvy několika virtuálním operátorům. Snaží se obejít regulace, tvrdí někteří

Číst článek

V roce 2020 dosáhla průměrná maloobchodní cena jednoho MB dat úroveň přibližně 0,05 Kč bez DPH a průměrná velkoobchodní cena úroveň 0,09 Kč bez DPH. Velkoobchodní cena tedy činila téměř dvojnásobek maloobchodní ceny.

To podle ČTÚ znamená, že virtuální operátoři nemohou ziskově replikovat a svým zákazníkům nabídnout prakticky žádný z maloobchodních tarifů zahrnujících objem dat nad dva GB nabízený operátory síťovými.

„Jak chcete prodávat na maloobchodním trhu něco, co nakoupíte za cenu až dvojnásobnou, než je maloobchodní cena? To je, jako kdybyste chtěl po hotelech, aby fungovaly s tím, že rohlík na snídani pro hosta si koupí za dvě koruny, zatímco když půjde do vedlejšího pekařství, tak bude za korunu. To nikdy nemůže fungovat,“ řekla Továrková Radiožurnálu.

Home office i distanční výuka. Češi loni využívali víc mobilních dat, jejich objem se zvýšil až o 71 procent

Číst článek

„Důležitým milníkem byl okamžik, kdy T-Mobile vypověděl smlouvy vícero virtuálním operátorům. Jejich existence obecně není v situaci, kdy je velkoobchodní cena mobilních dat výrazně vyšší než maloobchodní, dlouhodobě ekonomicky možná. Máme zprávy, že podnikání mnohých z nich je přímo ohroženo v blízké době. Bylo tedy třeba přikročit k činu,“ dodala Továrková.

Čtyři procenta trhu

Hodlá proto O2, T-Mobilu a Vodafonu uložit povinnost umožnit přístup k jejich velkoobchodním mobilním službám virtuálním operátorům za regulovanou cenu. Regulace by platila po notifikaci Evropskou komisí. Ta by měla být hotová do poloviny příštího roku.

Čekání na nového mobilního operátora: ceny dat podle expertů ani další hráč na trhu nesrazí

Číst článek

„Český telekomunikační úřad shledal trh velkoobchodního přístupu k mobilním službám vhodný k ex ante regulaci a nalezl podniky se společnou významnou tržní silou. Dokončená analýza obsahuje i návrh nápravných opatření. K dnešnímu dni a ani ve střednědobém výhledu následujících pět let nelze bez regulačního zásahu očekávat zásadní změnu v míře efektivní hospodářské soutěže,“ uvedla Tereza Meravá z tiskového oddělení úřadu.

Tržní podíl virtuálních operátorů je přitom malý, podle výroční zprávy úřadu necelá čtyři procenta.

Ministerstvo průmyslu a obchodu nedávno uvedlo, že cena mobilních dat v Česku klesla za poslední dva roky o polovinu, od roku 2011 jde o desetinásobné snížení. Za poklesem je podle něj zejména zavedení neomezených datových tarifů a posílení konkurence.

Jakub Horáček, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme