Český trh potřebuje tisíce německy mluvících specialistů, firmy lákají absolventy v Berlíně

Na českém pracovním trhu chybí zaměstnanci s dobrými znalostmi němčiny. Pro řadu velkých a často nadnárodních firem, které mají v Česku sídlo nebo významnou pobočku, to představuje poměrně velký problém. A protože je v Česku nemohou najít, musejí hledat za hranicemi. Osm z nich odjelo udělat nábor do Berlína.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Týmová práce

Týmová práce | Foto: CC0 Public domain, unsplash.com

„Absolventi s dobrými znalostmi němčiny jsou, ale je jich méně, než bychom si představovali," říká pro Radiožurnál Martin Partl ze státní agentury CzechInvest, která má na starosti podporu podnikání a investic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Českých absolventů je málo, firmy se poohlížejí v zahraničí

Volných míst pro specialisty je v Česku mnoho. „Ta konkurence na pracovním trhu je obrovská. Naším cílem je, aby si ty firmy nepřetahovaly uchazeče, absolventy nebo zaměstnance v České republice, ale naopak, aby ta nová místa byla obsazována ze zahraničí," dodává.

Deset tisíc nových míst

Proto zástupci některých firem odjeli do Berlína, oslovit studenty. „Tyto firmy rostou ročně o patnáct až dvacet procent. Každým rokem vytvářejí deset tisíc nových pracovních míst, pro které někde musíme najít lidi. Hodně jich nacházíme na českém trhu a českých univerzitách. Ale to nestačí," vysvětluje Jonathan Appleton, ředitel Asociace sdružující 200 firem, které v Česku nabízejí sdílené podnikové služby, jako je IT, účetnictví, lidské zdroje a logistiku.

Do Berlína odjelo osm firem, jenom tyto nabízejí stovku pracovních míst. Podle Appletona ale asociace potřebuje v Česku obsadit až na tisícovku volných míst. Drtivá většina firem, které zastupuje, potřebuje zaměstnance, kteří kromě angličtiny ovládají perfektně i němčinu. Poskytují totiž služby firmám a zákazníkům z daných zemí. Vyřizují dotazy, řeší problémy, proto otřebují dobrou jazykovou kvalifikaci.

A Česko má prý zahraničním absolventům také co nabídnout. Kvalita života je v českých centrech na vysoké úrovni, hodnotí Appleton, který v Česku žije a pracuje už více než 20 let.

 

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme