Český trh práce oživí ve druhém čtvrtletí sezonní zaměstnání

České firmy budou v nabírání zaměstnanců ve druhém kvartále velmi opatrné. Nové pracovníky přijme jenom pět procent z nich. Stejné množství podniků už ví, že zaměstnance nepřijme vůbec.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automechanici mají plné ruce práce. Na poslední chvíli mění zákazníkům letní gumy za zimní

Automechanici mají plné ruce práce. Na poslední chvíli mění zákazníkům letní gumy za zimní | Zdroj: Reuters

Největší část ředitelů oslovených společností Manpower žádné změny neočekává. Někteří z nich vyčkávají a rozhodnou se až podle aktuálního ekonomického vývoje.

Zemědělství, pohostinství nebo výroba a rozvod elektřiny nebo vody. Firmy, které podnikají v těchto oblastech, můžou podle společnosti Manpower v nadcházejícím kvartále pomýšlet na nábor pracovních sil. Z větší části ale jenom díky tomu, že jim začíná sezóna.

„Trh práce zůstane poněkud zatuhlý. Řekla bych, že tady jsou určité překážky, které brání tomu, aby se oživil. Osobně vidím ty překážky zejména v legislativě,“ vysvětluje ředitelka firmy Manpower Jaroslava Rezlerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trh práce zkoumal redaktor Jan Beneš

Přijímání nových zaměstnanců hlavně ovlivňuje nepříznivá ekonomická situace v Česku. Pokles zakázek a výroby sužuje firmy především ve stavebnictví. A to se odráží také v nabírání nových pracovníků. Nejhůře na tom ale bude ve druhém čtvrtletí doprava a logistika. Tam mohou podniky i propouštět.

„Tento sektor je velmi navázán na výrobu a na velkoobchod a maloobchod. Oba tyto sektory jsou spíše v útlumu,“ doplňuje Rezlerová.

Příchod sezonních prací

Ve druhém kvartále se projeví nástup sezónních prací. Tím by se měl počet volných míst zvýšit. To potvrzují jak ekonomové, tak i pracovní portály.

Podle analytika Jobs.cz Tomáše Dombrovského přibudou pozice hlavně ve strojírenství.

MPSV představilo sedmibodový plán na snížení nezaměstnanosti

Číst článek

„Určitě budeme svědky také nárůstu počtu míst v energetice. Velmi vysoká poptávka zůstane u IT, prodeji a obchodu, kde je ta poptávka také dlouhodobě celkem silná,“ předpovídá.

Ve druhém čtvrtletí budou nové pracovníky podle společnosti Manpower nabírat hlavně firmy v Praze. Naopak přijímat zaměstnance nebudou podniky na Moravě.

Tomáš S. Šťástka, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme