Českým a slovenským boháčům se daří. Kellner a Babiš ale přišli o miliardy

Čeští a slovenští miliardáři těží z levných peněz od centrálních bank. Ti nejbohatší z nich ale během posledního roku přišli o hodně peněz. Vyplývá to z aktuálního žebříčku, který sestavil týdeník Euro.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Stovka nejbohatších Čechů a Slováků drží téměř jeden bilion korun. Konkrétně to podle týdeníku Euro je 918 miliard. To je o nějakých 70 miliard korun více než loni. Jejich bohatství tedy vzrostlo o zhruba osm procent.

Nejbohatším prospívá především růst ekonomik obou zemí. Ta česká letos roste nejrychleji v Evropě. Navíc levné peníze od centrálních bank ženou nahoru nejen ekonomiku, ale také akcie, reality a celkové ocenění firem.

Ne všem se ale daří lépe. Například Petru Kellnerovi a jeho skupině PPF se nevede na rozvíjejících se trzích a zejména v Rusku, kam zamířila splátková skupina Home Credit. Kellnerovo jmění se proto snížilo o 8,5 miliardy korun.

Druhý nejbohatší v žebříčku, majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš, má podle týdeníku Euro oproti loňsku o 20 miliard korun méně. Na špičce pomyslného žebříčku to ale nic nemění.

Miliardáři | Foto: Český rozhlas

„Majetek Petra Kellnera odhadujeme na 123 až 150 miliard, druhý je Andrej Babiš, jeho majetek odhadujeme na 95 až 110 miliard. Ostatní miliardáři už mají majetek pod 40 miliard,“ říká redaktor týdeníku Euro Vladan Galistl.

Takže například ztráty Karla Komárka a Jiřího Šmejce z investice do řecké loterijní společnosti OPAP jsou v tomto ohledu spíše menší. Do první pětky se dostal i ocelářský magnát Tomáš Chrenek. Hlavně proto, že vykoupil čtvrtinový podíl ve zdravotnické skupině Agel a firmu zcela ovládl.

Díky této transakci se podle informací z trhu cena skupiny vyšplhala na částku přesahující deset miliard korun. Skvěle se daří i ocelářské skupině Moravia Steel, kterou Chrenek spoluvlastní.

Své majetky zhodnocují i technologické firmy, jako je antivirový kolos Avast Software Pavla Baudiše a Eduarda Kučery. Na žebříčku postupují výše i spolumajitelé slovenské antivirové firmy Eset. A také vlastník internetového obchodu Alza.cz Aleš Zavoral.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme