Českým aeroliniím už údajně bankrot nehrozí

Situace v ČSA je stabilizovaná. Po středeční mimořádné valné hromadě firmy to uvedl ministr dopravy Gustáv Slamečka. Výsledkem jednání akcionářů je nové složení dozorčí rady a představenstva ČSA. Novým předsedou dozorčí rady se stal Michal Mejstřík.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo ČSA. Ilustrační foto.

Letadlo ČSA. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Mejstřík byl dosavadním členem dozorčí rady ČSA a nahradil Miroslava Zámečníka, který na funkci rezignoval kvůli své kandidatuře na místo ředitele pražské zoologické zahrady.

"Musím nyní plynule navázat na to, co už společnost má. Už se na ní obrací banky. A situace už není tak dramatická, jak vypadala před šesti týdny," řekl nový předseda Mejstřík v Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový předseda dozorčí rady ČSA Michal Mejstřík byl hostem Rádia Česko.

Ten zároveň prohlásil, že ČSA už není ve fázi, kdy by musela prodávat letadla. Mejstřík také věří, že si společnost nebude muset půjčovat další peníze od státu.

Počet členů řídicích orgánů ČSA se snížil z devíti na šest a budou za svou práci pobírat o třicet procent nižší odměny. Podle místopředsedy dozorčí rady Tomáše Uvíry z ministerstva financí budou mít jejich členové nižší odměny.

"Představenstvo šlo na měsíční odměnu deset tisíc korun. Odměny dozorčí rady šly o třicet procent dolů. Zároveň byl zredukován počet členů dozorčí rady na polovinu, to znamená na šest členů," upřesnil Uvíra.

'Situace je stabilizovaná'

Akcionáři a dozorčí rada také projednali současnou situaci v ČSA. "Situace je stabilizovaná v tom směru, že aerolinky mají dostatek finančních prostředků, aby fungovaly dále. Mají rozjednané i komerční úvěry, a to je velmi dobrý signál, protože se začíná vracet důvěra bank," prohlásil ministr Slamečka.

Michal Mejstřík se stal již čtvrtým šéfem rady za poslední tři měsíce. Například předchůdce Zámečníka Václav Novák byl ve funkci předsedy dozorčí rady něco přes třicet dnů.

"Zámečník je v dozorčí radě šedesát dnů, ale předsedou je méně než třicet dnů. To znamená, že příští předseda bude patnáct dnů. To není dobrý signál například pro financující banky," řekl vedoucí redakce reportérů Českého rozhlasu Miroslav Motejlek.

ČSA bojují o přežití a ke konci roku očekávají ztrátu 3,2 miliardy korun. Vláda ale doufá, že se situace brzy změní a aerolinky by se mohly do dvou let dostat znovu do zisku.

Jaroslav Skalický, ČRo 1 - Radiožurnál, Martina Mašková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme