Českým drahám rostou tržby v osobní dopravě, oblast je ale stále ztrátová

České dráhy se sice od loňska musí potýkat s nástupem konkurence v osobní dopravě, v celkových číslech ale o zákazníky nepřicházejí. V minulém roce svezly zhruba 166 milionů cestujících, což je téměř o dvě procenta více než předloni. Tržby z osobní dopravy se také meziročně zvedly o více než 200 milionů korun. Přesto je tato oblast pro státního dopravce stále ztrátová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České dráhy

České dráhy | Foto: Jiří Suchomel

Přes miliardové dotace se ztráta v osobní dopravě oproti předchozímu roku zvýšila z osmi milionů korun na více než 580 milionů. Podle generálního ředitele Českých drah Petra Žaludy je to způsobeno nárůstem vstupů.

„Největším nákladem bylo zdražení poplatků za dopravní cestu, který se oproti roku 2010 zvedl o zhruba čtvrt miliardy korun. Narostly odpisy díky modernizaci vlaků, to je zhruba 200 milionů, a samozřejmě další významnou položkou byl nárůst nákladů na elektřinu a naftu, což je zhruba 200 milionů,“ vysvětlil v poledních Ozvěnách dne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem poledních Ozvěn dne byl generální ředitel Českých drah Petr Žaluda

Ztrátu podle Žaludy dráhy vyrovnávají prodejem zbytného majetku a úsporami na mzdách. Za prodej majetku prý získaly zhruba 500 milionů a na mzdách státní podnik ušetřil oproti roku 2010 zhruba 700 milionů korun.

Dvouprocentní nárůst cestujících i tržby v osobní dopravě hodnotí generální ředitel drah jako pozitivní také kvůli loňskému nástupu konkurenčního RegioJetu. „Konkurence je výzva a je to motivace pro to, abychom zlepšovali službu, abychom přizpůsobovali nabídku našim konkurentům. Letos budeme zavádět internet, neustále modernizujeme vozový park,“ zmínil Žaluda.

Doplnil také, že České dráhy modernizují trať Praha-Brno, zařazují nové vlaky v regionální dopravě a začínají také s rekonstrukcemi nádraží. Na ty by ale prý potřebovaly desítky miliard korun, které nemají.

Simona Bartošová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme