Českým firmám by se měl více otevřít ukrajinský trh

České firmy, které chtějí dovážet zboží na Ukrajinu se musí potýkat se zdlouhavými celními procedurami. Potíže mají také při certifikaci svých výrobků, které chtějí na ukrajinský trh exportovat. Ukrajina je přitom jednou z prioritních zemí exportní strategie České republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kyjev, Ukrajina

Kyjev, Ukrajina | Foto: igoresha

„Ukrajina se dostává z období hlubokého ekonomického propadu. Oživení přináší celou řadu investičních a obchodních příležitostí pro české firmy. Zároveň i my v Čechách chceme věřit, že se naše ekonomika dostává z toho nejhoršího,“ uvedl náměstek pro zahraniční obchod na ministerstvu průmyslu a obchodu Milan Hovorka.

Ministerstvo průmyslu a obchodu a česko-ukrajinská komise pro hospodářskou průmyslovou a vědeckou spolupráci nyní začnou spolupracovat na tom, aby se tyto problémy vyřešily. Přispět by k tomu měla také připravovaná dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a Ukrajinou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Hovorka mluvil o česko-ukrajinském obchodu na Rádiu Česko

„Jednali jsme především o příležitostech, který nabízí český trh Ukrajincům a ukrajinský trh pro české firmy. České firmy ztratily v uplynulém roce padesát procent vývozu na Ukrajinu. Letos je ta situace nepoměrně lepší. Prostor pro zvýšení hospodářské přítomnosti na Ukrajině je ohromný. Pokusíme se ho vyplnit,“ uvedl náměstek.

ČR má zájem na volném obchodu

Ve vzájemných vztazích se ale i podle něho objevují i problémy. České firmy prý signalizují, že celní procedury nejsou vždy dostatečně transparentní. Stěžují si, že dlouho trvá refundace daně z přidané hodnoty zahraničním společnostem. Zároveň ne vždy je brána skutečná transakční hodnota při určení základu pro určení výše cla.

Na toto téma by se mělo také hovořit na jednání o připravované dohodě o volném obchodu mezi EU a Ukrajinou.

„My jsme součástí společné obchodní politiky a určitě ne pasivní. Máme zájem na tom, abychom využili negociační síly EU a pokusili se urychlit proces odbourávání překážek ve vzájemném obchodování. Máme zájem na sjednání zóny volného obchodu, která by odstranila nejen cla ale i netarifní překážky, což je celá řada opatření,“ pokračoval Hovorka.

Česká republika, respektive ministerstvo průmyslu a obchodu se pokusí odstranit některé překážky ještě před dojednáním smlouvy o volném obchodě mezi EU a Ukrajinou.

„U svého ukrajinského partnera jsem našel někoho, kdo velmi dobře naslouchal. Domluvili jsme se, že v průběhu jara příštího roku bychom se setkali znovu a udělali bychom velmi konkrétní odečet toho, co se nám podařilo v této oblasti udělat,“ dodal náměstek.

Václav Rojík, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme