Českým firmám se daří získávat zakázky v zemích mimo EU

Českým podnikům se daří získávat zajímavé zakázky v zahraničí, mimo země Evropské unie. Firmy, které vyvážejí například do Číny nebo Indie, neustále zvyšují výrobu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lehký bitevník L-159

Lehký bitevník L-159 | Foto: Jan Kouba

Pro tuzemské exportéry je zajímavé třeba i Rusko, Kazachstán, Mongolsko nebo Gruzie. Tam se teď povedl dobrý obchod společnosti ŠKODA Praha Invest. Získala smlouvu na poskytování služeb Owner´s Engineera.

Jde o rekonstrukci šestého bloku tepelné elektrárny Garbadani, která leží asi 40 kilometrů jihovýchodně od hlavního města Tbilisi, poblíž hranic s Ázerbájdžánem. ŠKODA Praha Invest bude pro investora projektu zajišťovat jednotlivé řízení všech fází projektu od jeho vývoje až po dokončení.

Významné je to proto, že podnik tak rozšiřuje svou činnost - jeho hlavním zaměřením je totiž výstavba energetických celků nebo jejich údržba a opravy. Takže když se mu podařilo proniknout do zahraničí s nabídkou inženýrských služeb, znamená to, že najde uplatnění pro své odborné kapacity.

Zároveň to může otevírat dveře dalším podobným zakázkám, pokud bude zákazník spokojen. Reference jsou totiž v této oblasti velmi důležité.

Do Iráku nejen české bitevníky

Dalším příkladem je Česká zbrojovka z Uherského Brodu, která včera oznámila, že o její produkci má zájem Irák. Jde hlavně o pušky, samopaly a pistole. Bagdád prý jedná také o možnosti vybudovat servisní a školicí středisko pro servis zbraní přímo v Iráku. O jak velkou zakázku půjde, se zatím neví. Jedná o tom komise expertů obou stran.

Připomeňme také nákup cvičných bitevníků L-159, který byl hlavním tématem návštěvy irácké delegace v České republice koncem minulého týdne. Z dodávky 28 letounů bude 24 letadel zcela nových, a Aero Vodochody kvůli tomu přijme až 750 nových zaměstnanců. Hodnota tohoto kontraktu má být přes 19 miliard korun. Ale smlouvu ještě musí posvětit irácká vláda.

Příležitosti nabízí i Kazachstán

Další příležitost pro české firmy skýtá návštěva kazašského prezidenta Nazarbajeva, který do Česka přijede příští týden i s velkou podnikatelskou misí.

Kazachstán má obrovské příjmy z ropy a plynu. České podniky tam mají šanci především v energetice, těžbě a zpracování surovin, chemickém průmyslu, dopravní infrastruktuře, v komunálním, vodním a odpadním hospodářství nebo ve zdravotnickém vybavení.

Předpokládá se, že během státní návštěvy by mohly firmy z obou zemí uzavřít až 10 obchodních dohod.

Jitka Hanžlová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme