Českým firmám v posledních 10 letech šéfují cizinci. Je jich více než čtvrtina

Cizinci zastávají stále častěji pozici vedoucího manažera českých podniků. Za posledních deset let se jejich počet zvýšil z pětiny na více než čtvrtinu. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Deloitte mezi stovkou firem. Nejvíce jich přichází z Německa a Slovenska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancelář, ilustrační foto

Kancelář, ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Šestnáct pracovníků architektonického studia v Praze sedí u svých počítačů a mluví mezi sebou česky. Do angličtiny přecházejí po příchodu šéfa - Brita Seana Cliftona.

„Pracovat s Čechy je samozřejmě jiné než se Slováky nebo Brity i Němci. Ale Češi jsou velmi flexibilní a rozumí místním věcem,“ říká Clifton.

V Česku už žije třináct let. Stejně tak dlouho v Praze vede studio, které má větší pobočku v Londýně. Pozitivní zkušenosti se zahraničním manažerem vyzdvihuje jeho zaměstnanec, architekt Pavel Machar.

Přehrát

00:00 / 00:00

O cizincích ve vedení českých firem natáčely Klára Bílá a Lucie Husárová

„Jsme ve styku jak se Seanem, tak i s vedením naší londýnské mateřské firmy, a musím říct, že vztahy tam fungují velice dobře. I mladí architekti dostávají poměrně hodně šancí se kreativně uplatnit, což je trošku rozdíl třeba proti českým firmám, kde je to více táhnuté českými šéfy,“ myslí si.

Zdálo by se, že cizinců by mělo být méně, Češi jsou lépe jazykově vybaveni. Opak je ale pravdou. „Lidé, kteří jsou ve vedení firem, jsou určitě kvalitnější, než byli někdy v 90. letech. To by napovídalo, že by počet cizinců tady měl klesat. Proč neklesá, ale stoupá, souvisí s tím, že se zvyšuje počet zahraničních investorů a nadnárodních společností,“ vysvětluje Jan Spáčil ze společnosti Deloitte.

Pak je tu i konkurenceschopnost. Třeba brněnské centrum CEITEC láká další zahraniční zájemce. „Přicházejí k nám vědci z různých míst, samozřejmě také ze zahraničí. Někteří z nich jsou i Češi, kteří nasbírali zkušenosti ve výzkumu v cizině. Lidé jsou velmi důležití pro budoucnost našeho výzkumu, přinesou do Brna zajímavé myšlenky," doplňuje výkonný ředitel centra, Američan Markus Dettenhofer.

Češi vítají zkušenosti se zahraničními šéfy, ať už jsou jakékoli. Třeba manažerka ve finanční sféře nadnárodní společnosti si nejvíc musela zvykat na nadřízeného z Pákistánu.

„Ze začátku byla hodně vidět jiná kultura - nerozpakoval se a několikrát denně se modlil v openspacu. Pak už jsme to tolerovali, protože jsme ho blíže poznali a on byl slušný a chytrý člověk. Byl to jeden z nejlepších šéfů, kterého jsem měla. Ital byl sicilský cholerik, nicméně nás povzbudil k velkým výkonům,“ svěřila se.

Průzkum ukázal, že pozice cizinců ve vedení český firem posiluje. Jejich počet už by se ale podle odhadů neměl zvyšovat.

Lucie Husárová 1, Klára Bílá, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme