Cesta k větší konkurenci na unijním trhu s energiemi je otevřená

Větší konkurenci na trhu Evropské unie s energiemi umožní dnešní rozhodnutí ministrů průmyslu a energetiky sedmadvacítky. V Lucemburku se dohodli nejen na třech způsobech oddělení producentů energií od přenosových soustav, ale i na takzvané 'antigazpromové' klausuli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

transformátor

transformátor | Foto: Jan Rosenauer

Směrnice o liberalizaci trhu s energiemi bude obsahovat článek, který má zabránit převzetí přenosové soustavy v členské zemi Unie investorem ze státu mimo sedmadvacítku. Impulsem k přijetí této klausule byla zvláště obava z ruského gigantu Gazprom.

Členské státy budou muset vzít v úvahu celoevropskou bezpečnost dodávek energií. Ale zároveň budou mít poslední slovo, pokud budou chtít převzetí společnosti zajišťující přenos energií zastavit.

Podle ministra Martina Římana to snižuje nebezpečí ovládnutí našeho plynovodu nevítaným kapitálem. "Až ta klausule bude, tak to bude hrozit míň než teď," uvedl Říman.

Tím se odstranila poslední překážka v přijetí úpravy liberalizace unijního trhu s energiemi. Evropský parlament by ji měl posvětit během českého předsednictví v Unii.

Pavel Novák, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme