Čeští ani polští farmáři nespěchají na dotace EU

Šest a půl miliardy korun přímé platy z Evropské unie a 3,2 miliardy korun na hospodaření v méně příznivých oblastech mohou ještě letos získat čeští zemědělci. Žádosti o dotace nepodali ale všichni. Z možných asi 22 000 žadatelů se přihlásilo jen něco málo přes 18,5 tisíc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

krajina

krajina | Foto: Robert Mikoláš

Státní zemědělský intervenční fond zatím nedokáže uvést, jestli nežádali drobní zemědělci nebo velké subjekty. Jan Veleba ze Svazu zemědělských podnikatelů se domnívá, že někteří farmáři o dotace nepožádali, protože si ještě nezvykli na velké změny, které v zemědělství našim vstupem do Evropské unie nastaly.

"Bude existovat určité přechodné období, kdy někteří lidé si na to budou muset zvyknout, budou se to muset naučit, a pak to bude teprve fungovat. Ten svůj názor bych chtěl doložit na případu Řecka, které je v Evropské unii už řadu let a do letošního roku se nepropracovali k tomu, aby ze sta procent využili dotace, které se jim tam zkrátka nabízí," připomněl Veleba.

Naši zemědělci mohou o dotace žádat ještě do 11. června. Za každý den prodlení se ale obnos peněz o jedno procento sníží.

Podobné je to i v Polsku

Také polští zemědělci zatím projevují jen malý zájem o peníze z Evropské unie. S podáváním žádostí o přímé dotace pro své farmy příliš nespěchají. Ministerstvo zemědělství je překvapené nevelkým zájmem farmářů o prostředky z unijní pokladny a chystá proto pro ně školení ve vyplňování žádostí.

O přímé zemědělské dotace zatím požádalo jen 180 tisíc ze skoro 2 milionů farem. Předpokládá se, že většina z nich podá žádosti až na poslední chvíli. Pracovníci Agentury pro restrukturalizaci a modernizaci zemědělství, která bude přímé dotace z unie vyplácet, proto mají vyrazit za zemědělci přímo na vesnici a pomáhat jim s vyplňováním formulářů.

Do osvětové kampaně se zapojila i církev. Faráři z kazatelen vyzývají farmáře, aby s žádostmi o dotace nečekali až na polovinu června, kdy lhůta pro jejich podání vyprší.

Milan Kopp, Pavel Novák, Blanka Černá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme