Čeští chovatelé se obávají dovozu levnějších vajec ze zahraničí

Ministr zemědělství Petr Bendl chce od nového roku zabránit dovozu vajec ze zemí, kde farmáři neinvestovali do nových klecí pro nosnice. Lepší životní podmínky zajišťují slepicím přísnější normy Evropské unie. Tuzemští chovatelé se obávají, že levnější vejce ze zahraničí je můžou dokonce zlikvidovat. Týká se to pravděpodobně Belgie, Francie, Španělska, Rumunska nebo Polska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vejce (ilustr. obr.)

Vejce (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Evropská legislativa považuje vejce, která budou z drůbeže žijící v neobohacených klecích, za nelegální. Tudíž my se budeme snažit jednak tlačit na Evropskou komisi, aby využila všech svých pravomocí a maximálně se snažila postihovat ty země, které nařízení Evropské unie, které je platné už od roku 1999, byly sankcionovány,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr zemědělství Petr Bendl mluví o zabránění dovozu levnějších vajec do ČR ve Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

Na úrovni České republiky je podle něj nutné, aby Státní zemědělská a potravinářská inspekce a veterináři maximálně hlídali teritorium celé České republiky a vykazovali odtud vejce z neobohacených klecí, která zde nemají být prodávána.

„Naši farmáři a drůbežáři byli nuceni investovat do lepší kvality života drůbeže a investovali desítky milionů korun pro naplnění této směrnice a musí si je započítat do nákladů. Tudíž tam, kde to drůbežáři neudělali, budou mít samozřejmě logicky náklady na vejce nižší než v drůbežárnách, kde k těmto úpravám došlo. Tudíž by to mohlo narušovat náš trh,“ uvedl ministr.

Vysvětlil, že obohacené klece pro drůbež jsou větší a prostornější.

„My tu cenu dneska neumíme odhadnout, ale budeme se snažit, aby vejce, která takto vzniknou – protože Evropská komise je nechce nechat likvidovat a říká, že mají být spotřebována v zemích, ve kterých vznikla – nebyla vyvážena k nám. Proto budeme tlačit, aby taková vejce byla označena, tudíž aby bylo možné kontrolovat a využít naší potravinové inspekce a našich veterinářů k tomu, aby případně takováto vejce, pokud se objeví na našem trhu, byla zabavována,“ řekl Petr Bendl.

Veronika Sedláčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme