Čeští dolaroví milionáři investují doma do půdy, v zahraničí do nemovitostí a akcií

Čeští dolaroví milionáři jsou při svých investicích spíše opatrní a sázejí na jistotu a dlouhodobé výnosy. V posledním roce se víc obávají o bezpečnost investic. Do nemovitostí investují spíše v západních zemích, v Česku zase do zemědělské půdy. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti J&T mezi dvěma stovkami byznysmenů z České republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělci na Vysočině začali sázet brambory - mezi prvními Agro Měřín na Žďársku

Zemědělci na Vysočině začali sázet brambory - mezi prvními Agro Měřín na Žďársku | Foto: Hana Mikulincová

Dolaroví milionáři v České republice jsou nejčastěji vysokoškolsky vzdělaní muži okolo padesáti let.

Nejčastěji jsou majiteli firem, vedoucími pracovníky nebo živnostníky, kteří jsou schopni investovat alespoň 25 milionů korun. Žen je málo.

Milionáři mají obvykle více informací, častěji zkoumají a hodnotí trhy a investiční příležitosti. A většinou jsou opatrní.

Bezpečné a konzervativnější formy

Spíš než okamžitým výnosům dávají přednost bezpečným a konzervativnějším formám investování. Hlavně do akcií na zahraničních burzách, do dluhopisů, do podniků včetně těch začínajících. Zájem o účast na takzvaných startupech (začínajících podnicích) roste.

Vzhledem k vývoji cen a konkurenci při pronajímání mírně opadá zájem o investice do bytů nebo kancelářských prostor.

Zájem podle ředitele privátního bankovnictví J&T Vratislava Svobody roste o zemědělskou půdu: „Vždycky to posuzují z pohledu, co přináší nějakou investiční a výnosovou příležitost. Hodně se tam objevuje zemědělská půda.“

Tu chce nakupovat víc než čtvrtina respondentů, stejný podíl už zemědělskou půdu vlastní. I proto rostou ceny. Podle serveru Farmy.cz se loni tržní ceny půdy zvýšily o 12,5 procenta. Jeden hektar přijde v průměru na 140 tisíc korun. Před deseti lety to nebylo ani 70 tisíc.

Nemovitosti na Západě

Do nemovitostí investují spíše v různých zahraničních zemích, převážně západních. „Zvyšuje se obava, že by mohla být tato část Evropy zasažena případným válečným konfliktem nebo nějakou větší mírou nejistoty. V minulých letech se tento faktor neobjevoval. Zřejmě to souvisí se situací na Ukrajině a vlnou přistěhovalců,“ vysvětluje Svoboda.

Na druhé straně investice do zahraničí častěji znamená snahu rozdělit své aktivity a investovat do oboru, který může být lukrativní.

Proto třeba milionáři skupují momentálně levné doly a elektrárenské podniky v zahraničí. Například společnost J&T Daniela Křetínského a Patrika Tkáče skupovala prostřednictvím Energetického a průmyslového holdingu elektrárny v Itálii a v Británii.

Investiční skupina PPF Petra Kellnera investuje na Slovensku, v Rusku, Bělorusku, Kazachstánu, Číně, Vietnamu, Indii a Indonésii. Firma Karla Komárka zase do těžebních ložisek v Gruzii, Rusku a dalších přibližně deseti zemích.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme