Čeští důchodci jsou 17. nejbohatší na světě, předstihli penzisty z Británie i USA

Čeští penzisté se často rádi srovnávají s těmi v Německu nebo Spojených státech. Podle posledního průzkumu jsou na tom však důchodci ve Spojených státech hůř než v Česku. V aktuálním žebříčku 150 zemí je Česko jen o osm příček za Německem a drží 17. místo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům pro seniory (ilustrační foto)

Dům pro seniory (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Průzkum francouzské společnosti Natixis, která se zaměřuje na obchody s cennými papíry, hodnotil život důchodců z více hledisek. Nejen podle výše penze, ale i úspor nebo investic. Vyplácení důchodů se státní garancí je totiž evropská specialita.

Výzkumníci se zaměřili na 20 ukazatelů ve čtyřech hlavních kategoriích. Jde o zdravotní péči včetně dostupnosti lékařů, výdajů nehrazených pojišťovnou, celkových státních výdajů nebo očekávané délky života.

Mezi hledisky jsou i sociální programy, kvalita života včetně čistoty životního prostředí, hmotný blahobyt. Finance byly pro srovnání rozhodující jen ze čtvrtiny.

Například Američané sice mají jedny z nejvyšších důchodů na světě, ale v jejich výši jsou velké rozdíly. Protože 75 procent důchodů dostává jen 10 procent důchodců.

Pořadí zemí podle životní úrovně důchodců
1. Norsko, 2. Švýcarsko, 3. Lucembursko, 4. Švédsko, 5. Rakousko, 6. Finsko, 7. Nizozemsko, 8. Dánsko, 9. Německo, 10. Francie, 11. Austrálie, 12. Izrael, 13. Kanada, 14. Belgie, 15. Japonsko, 16. Slovinsko, 17. Česko, 18. Slovensko, 19. Spojené státy, 20. Británie, 21. Itálie, 22. Nový Zéland, 23. Island, 24. Kypr, 25. Španělsko
Zdroj: Natixis

Američané si musejí sami šetřit na dobu, až budou v důchodu, a nemohou tolik spoléhat na penze. Lidé v produktivním věku tak investují do penzijních fondů nebo akcií, mohou se dočkat velkého zúročení vložených úspor, ale také riskují malé výnosy.

Některé velké americké podniky mají penzijní fondy pro své zaměstnance. Jinak ale Američané většinou nemají jistotu státních penzí jako lidé ve většině evropských zemí. A také zdravotní péče je drahá.

Na prvních příčkách žebříčku tak skončily bohaté evropské země. První je Norsko, následují Švýcarsko, Lucembursko a Švédsko. Právě Švédsko například poskytuje penze všem lidem, kteří v zemi mají trvalý pobyt.

Za nimi je Rakousko a Finsko, Německo skončilo na 9. místě, následované Francií, Austrálií a Izraelem. Česká republika je na 17. místě, následují Slovensko, Spojené státy a ještě za nimi je Velká Británie.

Jitka Hanžlová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme