Čeští důchodci mají měsíčně 7,5krát více peněz než v roce 1989

Důchodci mají v současnosti více peněz než v roce 1989. Ze srovnání vyšli dokonce lépe než rodiny s dětmi. Vyplývá to z publikace o vybraných ukazatelích životní úrovně v České republice, kterou vydalo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodci - penzisti - senioři

Důchodci - penzisti - senioři | Foto: Filip Jandourek

Důchodci mají v peněžence měsíčně zhruba 7,5krát více peněz, než měli v roce 1989. K dispozici mají průměrně 12 tisíc korun. Reálně si ale přilepšili jen o necelou čtvrtinu, a to kvůli růstu reálných nákladů.

Názory pražských důchodců, jestli se mají 7,5krát lépe, se rozcházely. Někteří tvrdili, že se mají opravdu lépe, zatímco jiní byli přesvědčeni, že to je nesmysl.

„Určitě. Stoprocentně. Už jen ten pocit svobody je k nezaplacení. Já bych řekla, že ano, přitom mám minimální důchod. Jsem velmi ráda, že tomu tak je, “ svěřila se respondentka z Prahy. „Blbost. Nesmysl. To mohou říct jen blázni,“ domnívá se jeden dotázaný.

„Já si nestěžuji, ale osm a půl tisíce platím nájem a co mi zůstane, to mám na jídlo. Já si nestěžuji, ale že bych byla v penězích, tak to ne,“ uzavírá penzistka z Prahy.

Roste ovšem podíl důchodců, kteří nejsou závislí jen na penzi. V loňském roce důchod tvořil 93 procenta příjmů seniorů. Dvě procenta si přivydělávala a přes 5 procent používalo také příjmů z pronájmu, z vkladů nebo úroků.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme