Čeští energetici jsou připraveni na možnou plynovou krizi

Česká republika je připravena na možné opakování plynové krize. Shodli se na tom odborníci na konferenci Gas Business Breakfast. Pokud by přestal proudit ruský plyn přes Ukrajinu, české hospodářství by to nemuselo pocítit několik měsíců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynoměr

Plynoměr | Foto: Fotobanka stock.xchng, Csongor Varga

Jednak je naše přepravní soustava koncipována tak, že může odebírat plyn i ze západu, jednak jsou naplněny kapacity všech zásobníků. Navíc si energetici už vyzkoušeli účinnost regulačních stupňů.

"Vždy může nastat stav, který nás může překvapit, ale v lednu jsme si mohli zastavení dodávek z Ruska vyzkoušet. Navíc zásobníky pro uskladnění plynu jsou dostatečné, v případě nějaké krize dlouhou dobu vydržíme", myslí si předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt.

Zásobníky vydrží 4 měsíce

Podzemní zásobníky plynu jsou teď naplněné na 100 procent. Plynaři z nich nečerpají, spotřebu odběratelů zásobují z běžných dodávek, které proudí plynovody. Udržení vysokých zásob zatím nahrává i mírná zima, která nezvyšuje poptávku spotřebitelů.

Jednatel RWE Gas Storage Lubor Veleba připomněl, že ani při lednovém výpadku ruských dodávek přes Ukrajinu do Evropy čeští zákazníci žádná omezení nepocítili.

"Určitě velký rozdíl oproti lednu je v tom, že letos držíme stav zásob plynu na sto procentech, čili nezačali jsme v říjnu těžit, jak by byla běžná praxe a šetříme si zásoby na eventuální krizi. Při přísném scénáři bychom vydrželi i čtyři měsíce," řekl Veleba.

Igor Maňour, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme