Čeští exportéři hlásí další úspěšný měsíc

Zářijová exportní obchodní bilance vykázala přebytek 21 miliard korun, tedy o bezmála 8 miliard vyšší, než trh předpovídal. Na rozdíl od zahraniční poptávky ale ta domácí ochlazuje, na což ve stejném měsíci doplatily průmyslové podniky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak na tom bude v druhém pololetí české hospodářství?

Jak na tom bude v druhém pololetí české hospodářství? | Foto: Free Digital Photos

Průmyslové podniky tak se svým meziročním růstem o 2,5 procenta zaostaly o půl procenta za očekáváním. Stavaři pak potvrdili, že stále mají problémy a nahlásili propad o bezmála 7 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom ČSOB Petr Dufek hodnotí pro Rádio Česko zveřejnění dnešních čísel a odhaduje další směr vývoje české ekonomiky

Stále hlasitěji se mluví o zpomalení české ekonomiky. Ministerstvo financí snížilo svůj odhad růstu na procento, ČNB na 1,2 procenta.

Podle ekonoma ČSOB Petra Dufka zveřejněné statistiky tento odhad potvrzují. Dufek ovšem dodává: „Z čísel za jeden měsíc nemůžeme dělat celoroční prognózu a zvlášť ne prognózu na rok 2012.“

Domácí i zahraniční poptávky podle Petra Dufka pozvolna slábnou, takže ekonomika směřuje od pozvolného útlumu k pomalému vzestupu.

Zahraniční obchod v září skončil s vysokým přebytkem. Může jít o signál, že situace nakonec nemusí být tak špatná, jak se nyní očekává, že zpomalení nemusí být výrazné a že zahraniční poptávka může bilanci ještě nějakou dobu vyrovnávat.

Pod zahraniční poptávkou je třeba si představit zejména export automobilového průmyslu, kterému se daří vývoz nejen na západ, ale už i na východ od České republiky. Vývoz tímto směrem, tj. do Číny a Ruska, roste podle Petra Dufka podstatně rychleji než do Evropské unie.

„Myslím si ale, že neunikneme tomu zpomalení, které probíhá v západní Evropě, a časem se můžeme dočkat toho, že i automobilky pocítí útlum zahraniční poptávky,“ hodnotí výhled do budoucna Petr Dufek.

Ačkoli to na první pohled tak nevypadá, podle Petra Dufka jsou dnes zveřejněná čísla pozitivní: „Nejvíc mě zaujalo číslo průmyslových zakázek, které po srpnovém propadu zamířily vzhůru. A to zejména ty zahraniční zakázky.“

Ne strmý propad, ale pozvolné přistání

Lze tedy říci, že česká ekonomika tedy nezažívá drtivé propady. Současný vývoj by se dal označit spíše jako pozvolné přistání, které bude podle Petra Dufka trvat několik měsíců.

Vláda kancléřky Merkelové oznámila, že Němcům na daních odpustí 6 miliard eur. Pozitivní, nicméně drobný dopad lze spatřovat v tom, že Němcům dočasně vzroste kupní síla, která se může odrazit i na pořizování českých produktů, zejména aut či elektroniky.

Dopad reforem, které vládní koalice v noci na dnešek po těžkém boji ve sněmovně prosadila, bude podle Dufka na české hospodářství spíše negativní. Vyšší dolní sazba DPH se promítne do vyšších výdajů za potraviny a lidé pak pod dojmem vyšší inflace budou méně utrácet.

„Podle mého názoru to zpomalení jenom v důsledku DPH bude asi o půl procentního bodu v případě hrubého domácího produktu,“ hodnotí dopady vládních reforem Petr Dufek a dodává, že z vybraných peněz se snad vládě podaří získat prostředky na snížení schodku státního rozpočtu.

Roman Chlupatý, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme