Čeští exportéři očekávají opět rekordní rok, vývoz by mohl vzrůst o 5 procent

Český vývoz by podle odhadů Asociace exportérů mohl dosáhnout opět rekordní úrovně. Firmy očekávají, že do zahraničí půjde o 5 procent více zboží než loni a celkový export se dostane na úroveň 3 biliony a 300 milionů korun. Optimismus ale může pokazit situace na Ukrajině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zahraniční obchod, export, ekonomika

zahraniční obchod, export, ekonomika | Zdroj: Reuters

Hlavním cílem českého exportu je Evropská unie, největším obchodním partnerem Česka je Německo, kam směřuje třetina vývozu. Odborníci odhadují, že ekonomice Německa by se mělo dařit, což bude mít dopad nejen na český vývoz, ale také na ekonomiku jako celek.

„Zlepšující se odhady vývoje ekonomiky jsou hlavním důvodem pro náš relativní optimismus. Ukazuje se, že německá ekonomika by v příštím roce měla růst až dvěma procenty,“ říká hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle odhadů Asociace exportérů by mohl český export letos dosáhnout opět rekordní úrovně. Téma pro redaktorku Zuzanu Petráňovou

Loni vývozcům pomohla slabá koruna. Asociace exportérů spočítala, že díky intervencím České národní banky vůči měně mají 22 miliard korun navíc.

Optimistické odhady exportérů může ale pokazit politika. Část českého exportu totiž, jak upozornil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), destabilizuje situace na Ukrajině.

„Pokud mluvíme s našimi partnery v Německu, Rakousku, Itálii, tak je to problém i řady dalších zemí. Snažíme se podporovat politické řešení, minský proces, zdá se, funguje, byť je tam celá řada rizik a otazníků,“ uvedl Sobotka na exportním fóru pořádaném Asociací exportérů.

Možnosti českého exportu byly v Rusku limitované i předtím

Vývoz do Ruska i na Ukrajinu se podle exportérů dál propadá. Zatímco loni to v případě Ruska byly necelé tři miliardy korun, jen za letošní leden a únor zaznamenaly firmy výrazný pokles 7 miliard.

Předseda Asociace exportérů Jiří Grund si ale nemyslí, že by současné problémy Ruska české firmy odradily.

„Rusko na rozdíl od Česka a ostatních států nemá střední třídu, nemá malé a střední podnikatele. Tam daleko převažují konglomeráty či velké podniky a ty mají limitující možnosti. Takže možnosti českého exportu pro střední a větší podniky tam byly stejně limitované i předtím,“ vysvětluje.

Export může negativně ovlivnit taky vývoj v zemích, které mají problémy s aktivitami takzvaného Islámského státu.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme