Čeští farmáři v pátek sníží dodávky mléka o 10 procent

Čeští zemědělci podpoří německé kolegy při bojkotu dodávek mléka. Vyplývá to z dosavadního jednání komoditní rady Agrární komory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mléko

Mléko | Zdroj: ČTK

K aktu solidarity s německými producenty mléka vyzývá ty české Agrární komora. Českému rozhlasu to potvrdil její prezident Jan Veleba v průběhu jednání komoditní rady. K omezení dodávek mléka o deset procent se podle odhadů připojí kolem poloviny českých producentů. Jak dlouho bude bojkot pokračovat, není v této chvíli možné odhadnout. Zemědělci, které rozhlas oslovil, ale předpokládají, že půjde jen o krátkodobou záležitost.

K výzvě komory se připojí i Mlékařské družstvo Jih, které už oslovilo všechny své členy. Českému rozhlasu to potvrdil člen dozorčí rady družstva a jednatel společnosti Agriprod Munice u Hluboké nad Vltavou Josef Půr.

"Já jsem také jen tak pro informaci kontaktoval některé větší výrobce a všichni jednoznačně podporují zemědělce v Německu a od pátku všichni sníží dodávku o deset procent. Bude to trvat podle situace, já si myslím, že tak tři čtyři dny."

Nízké výkupní ceny mléka, které jsou důvodem protestů německých farmářů, trápí i zemědělce u nás. Podle českých chovatelů nepokrývají výkupní ceny mléka ani náklady. Podle Českého statistického úřadu byla v dubnu průměrná cena mléka na pultech obchodů téměř dvojnásobná oproti ceně, za kterou mléko nakupují od zemědělců mlékárny.

Martin Hlaváček, Kateřina Roszová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme