Čeští generální ředitelé vidí podle průzkumu ekonomický vývoj pesimisticky

Čeští generální ředitelé jsou ohledně ekonomického vývoje pesimisté. Vyplývá to z průzkumu společnosti PwC. Generální ředitelé mimo Českou republiku věří, že se jejich firmám povede lépe. Ze všech dotázaných českých generálních ředitelů si pouze 13 procent myslí, že jim letos budou růst tržby. U globálních manažerů se hladina optimismu zvyšuje. Necelá polovina z nich, přesně 48 procent, si myslí, že se jejich podnikům bude dařit lépe, že už překonali ekonomickou krizi i recesi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Makléř v Lisabonu sleduje vývoj portugalských dluhopisů

Makléř v Lisabonu sleduje vývoj portugalských dluhopisů | Zdroj: ČTK

Podle Čechů je stále ještě nutné mít se na pozoru proti možnosti opakování krize. Bojí se také zvyšování cen energií a nedostatku lidí pracujících v oboru.

Přehrát

00:00 / 00:00

O průzkumu společnosti PWC mluvila na Rádiu Česko Barbora Kreuzerová

„Ale ten pesimismus je asi tak trochu zakotven i v české povaze, to že se na věci díváme příliš realisticky, to jinde ve světě tak obvyklé není,“ říká redaktorka Barbora Kreuzerová, která byla na prezentaci průzkumu.

„Moje vysvětlení je spíš v tom, že tím, jak je česká ekonomika hodně otevřená, závisí to, co se u nás bude dít, do velké míry na tom, co se bude dít v Německu, v eurozóně i celosvětově. Možná to tedy odráží obavy z toho, jak se bude vyvíjet celosvětová ekonomika,“ uvádí řídící partner ve společnosti PwC v České republice Jiří Moser.

Světové lídry firem naopak děsí deficity veřejných financí, přílišná regulace a také rostoucí daňové zatížení. Stejně jako v České republice se všichni nejvíce bojí pokračování ekonomické recese. Ale pevně věří, že to tak nebude.

„Součástí všech rizik jsou dluhy a deficity zemí, inflace i politická nestabilita států. Musíme si uvědomit, že zásadní pro zhodnocení rizik je to, kde se zrovna nacházíte, v které části světa. Musíte rozumět všem tématům, které s tím souvisí a také všem obavám, které zrovna ta část světa má,“ vypočítává generální ředitel mezinárodní sítě poradenských společností PwC Dennis Nally, co patří do ranku ekonomických rizik.

Noví zaměstnanci

Přesto, že i nadále chtějí firmy snižovat výdaje, tak se chystají nabírat zaměstnance. Zvýšit jejich počet chce 41 procent firem. Naopak, společnosti se bojí, že budou mít málo kvalifikované síly, málo dostatečně vzdělaných lidí v oboru.

Jiří Moser poukazuje na to, že výdaje půjdou dolů, ale zaměstnanost se bude zvedat: „To ukazuje, že se budou snažit náklady proaktivně řídit a velice pečlivě je kontrolovat. Myslím, že půjde o to, najít nové talenty, lidi, kteří jsou schopni do podniku přinést něco nového. Než jen najímat čísla nebo počty.“

Většina šéfů firem souhlasí s reformami, které chce vláda udělat. Nicméně otazníky se samozřejmě vznáší nad existencí vlády jako takové.

Třetina generálních ředitelů si myslí, že vláda do řádně vypsaných voleb vydrží, jedna třetina je úplně opačného názoru a zbývající třetina názor nemá. Politická stabilita je v České republice problém a určitě má vliv i na optimismus nebo pesimismus firem.

Barbora Kreuzerová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme