Čeští ilegální pracovníci v USA o zelené karty příliš nestojí

Spojené státy zažívají nebývalé statisícové demonstrace. Jejich organizátoři chtějí legalizaci pro asi 11 miliónů nelegálních imigrantů. Podle odhadů v Americe pracuje načerno také asi 150 tisíc Čechů a Slováků. Do Chicaga, kde je jich velká koncentrace, se za reportáží vypravil zpravodaj Českého rozhlasu Alexandr Pícha.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stavba rodinného domku

stavba rodinného domku | Foto: Marián Vojtek

Jsme na nehostinném předměstí Chicaga a je pozdě odpoledne. Roman, český ilegál z Náchoda, právě pozval své polské kontraktory na oběd. Nechal se od nich najmout, a to vyžaduje pozornost. Chvilku mě s nedůvěrou oťukávají, ale pak se rozmluví.

"Pracovat může každý. Je jedno, jaké má papíry. Na stavbě může mluvit jen se mnou a musí chtít dělat. Arab nebo Polák nebo Čech, to je jedno." Polští bossové dojedí a bez placení odcházejí. To je na Romanovi.

Ptám se ho, jestli stojí o to, aby Kongres přijal zákon, který by mu umožnil pracovat ve Spojených státech legálně. "Poslouchám v rádiu, že jsou demonstrace ve velkých městech. Většinou se to týká Hispánců - a mne to nezajímá. Teď jsme dělali v Carpensii - truhláři, tesaři. Lidé z celé východní Evropy, Srbové, Poláci. A teď se mi smáli, že Češi jsou pro ně hodně divná menšina, málokterý Čech totiž stojí o zelenou kartu nebo stálý pobyt v Americe."

Roman jako většina českých a slovenských ilegálů tvrdí, že je turista a že v Americe nechce zůstat. Většina Čechů a Slováků se chce doopravdy vrátit.

Proč se Roman nebojí a jak se k řadě zájemců stavějí úřady v Chicagu, vysvětluje Petr Bartoň, který přednáší ekonomii na tamní universitě: "Nikoho nezajímá, jestli jsi tady ilegálně nebo ne. Chceš si založit firmu? O.K. My jsme město - tady tě registrujeme, máš od teďka svůj byznys, platíš daně. A jestli jsi tu legálně nebo ilegálně? O to ať se stará imigrační služba! Dokud budeš platit daně a nebudeš dělat nějaké podvody, tak nám do toho, zda tu jsi ilegálně, nic není."

Většina imigrantů však šanci na legalizaci zatím nemá. Americké hranice často přeběhli bez pasů a porušili tak zákony. Kongres je pod stále větším tlakem, ale průchodný způsob řešení celé situace se americkým politikům stále nedaří najít.

Nátlakové akce za legalizaci milionů přistěhovalců, kteří pracují ve Spojených státech načerno, začínají být stále lépe organizované. Demonstranti také ostře protestují proti zabezpečení americko-mexických hranic.

Většina protestujících jsou latinskoamerického původu. Jen vloni zahynulo při pokusech o nelegální přechod amerických hranic na 400 Hispánců, většinou v pouštích na jihozápadě vyčerpáním z nedostatku vody.

Milan Kopp, Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme