Čeští manažeři prý mají problémy s kontrolou a plánováním

Čeští manažeři postrádají řadu potřebných dovedností. Ukázaly to alespoň výsledky testů Directors Index, kterými letos prošly čtyři tisíce manažerů z celé republiky. Testovací systém Directors zjišťoval znalosti manažerů ve čtyřech klíčových oblastech – v plánování, organizování, řízení a kontrolování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Inženýři, mechanici a manažeři týmu Volkswagen v akci

Inženýři, mechanici a manažeři týmu Volkswagen v akci | Foto: Jan Říha

Testováním v České republice prošlo 39 procent žen a 61 procent mužů. Výsledky ukázaly, že čeští vedoucí pracovníci neoplývají ani polovinou dovedností, které by ke správnému řízení firem potřebovali. Největší problémy mají s kontrolou a s plánováním budoucnosti.

„Pod touto oblastí je možné si představit kontrolní aktivity ke zjištění plnění cílů, zda firma plní svoje zadané cíle. Tuto část manažeři v podstatě podceňují. Řeší vše na poslední chvíli. Účelem totiž není vlastní kontrola, ale náprava zjištěného stavu,“ řekl Miroslav Aleš ze společnosti Directors, která manažery testovala.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích testování manažerů mluvil v pořadu Svět o druhé na Rádiu Česko Miroslav Aleš ze společnosti Directors.mp3

Odborníci na personalistiku často připomínají, že Češi dodnes neumí dobře komunikovat a diskutovat. Podle Miroslava Aleše jde o jednu ze zásadních manažerských dovedností a zkušeností.

„Řízení v českých firmách je více o intuici, ve vyšších pozicích je to také o zkušenostech a vědomosti se podceňují,“ uvedl Miroslav Aleš.

Dobrý manažer podle něj potřebuje být nejen vzdělaný, mít zkušenosti, ale taky potřebuje být „patřičně inteligentní“.

Pokud jde o nejlepší manažery na světě, podle Miroslava Aleše je najdeme zejména ve Spojených státech a Velké Británii, a to díky nejdelší historii jejich vzdělávání. V současné době se tam manažeři samovzdělávají a vůbec jeví o tuto oblast zájem.

Ondřej Černý, Václav Sochor, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme