Čeští plynaři budou cvičit krizové postupy

Česká republika se připravuje na opakovanou možnost zastavení dodávek zemního plynu z Ruska, ke kterému naposledy došlo na začátku tohoto roku. Připravenost distribuční sítě provozovatele, RWE Transgas Net, i největších podnikových odběratelů má prověřit čtvrteční cvičení, součást plánu vlády na zvýšení energetické bezpečnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plyn

Plyn | Foto: Fotobanka stock.xchng, Andrzej Pobiedziński

Cvičení se bude týkat provozovatele přenosových tras, dispečinků, státních orgánů a také asi 1500 velkých podnikových odběratelů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek ministra průmyslu pro energetiku Tomáš Hüner v Ranním interview Radiožurnálu o cvičení českých plynařů

Smysl simulačního cvičení vysvětlil ministr průmyslu Vladimír Tošovský: "Abychom si především vyzkoušeli všechny procesy a nástroje, které máme připravené. To znamená komunikaci mezi jednotlivými institucemi, se zákazníky, a jak by pravděpodobně reagovali při vyhlášení regulačních stupňů, podle nichž by se museli chovat."

Náměstek ministra průmyslu pro energetiku Tomáš Hüner potvrdil, že při cvičení jde jen o interaktivní komunikaci mezi provozovatelem a odběrateli také kvůli nové legislativě. V Ranním interview Radiožurnálu připustil, že v nastávající zimě opět existuje možnost omezení přepravy plynu z Ruska na západ, pokud by jej Ukrajina začala neoprávněně odebírat z plynovodů.

Mluvčí ministerstva průmyslu Tomáš Bartovský pak doplnil, že simulace krizové situace je nutná, i když při skutečné plynové krizi letos v lednu nepocítily domácnosti ani podniky výpadek dodávek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O simulaci plynové krize mluvil na Rádiu Česko mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský.

"Vláda považuje tuto oblast za velice důležitou. Proto v říjnu dostalo ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s plynárenskými společnostmi vládní úkol připravit toto cvičení. Byl dohodnut termín 12. listopadu. Obecně lze říci, že budeme simulovat zastavení dodávek plynu přes Ukrajinu a zároveň výpadek fungování dvou podzemních zásobníků," uvedl Bartovský s tím, že se bude testovat čistě teoreticky, jakým způsobem jsou na to velcí odběratelé plynu připraveni.

"Bude se to týkat zhruba 150 společností a dále budeme testovat koordinační a komunikační mechanismy mezi státní správou a plynárenskými společnostmi, ale hlavně mezi dispečinky a plynárenskou společností RWE Transgas Net. V síti se nic dít nebude, je to jen teoretické cvičení a nikdo se nemusí bát toho, že by mu přestal fungovat plyn," upřesnil Bartovský.

Evropa se možného opakování plynové krize právem obává. Ruský premiér Putin totiž zopakoval, že Rusko omezí přepravu zemního plynu do Evropy, pokud by jej Ukrajina začala neoprávněně odebírat z plynovodů.

Jitka Hanžlová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme