Čeští podnikatelé expandují na Balkán. Má to však i svá rizika

Společnosti ČEZ zkrachovala další investice na Balkáně - rozhodla se prodat problémovou distribuční síť v Albánii. A velké potíže má i v Bosně. České firmy přesto na západním Balkáně hledají uplatnění. S větším či menším úspěchem se pokoušejí znovu dobýt tamní trhy, těžce poznamenané jugoslávskou válkou v 90. letech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sarajevo 20 let po vypuknutí války

Sarajevo 20 let po vypuknutí války | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Kdo se dokáže prosadit v době krize, má zpravidla vyhráno a získá před ostatními náskok. Skupina NOEN teď oťukává balkánský prostor.

„My se na ten trh díváme tak, že je to místo, kde historicky působíme a naše výrobky tady velmi dobře znají. Česká republika vždy vyvážela na Balkán velké investiční celky. Proto se na tento trh díváme znovu a chceme navázat na tu historii, která byla velmi úspěšná. Konkrétně je to v oblasti povrchové těžby a technologií, dálkovou dopravu velkých objemů a sypkých materiálů a v oblasti energetiky,“ říká ředitel skupiny NOEN Vladimír Jaroš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na setkání českých a bosenských podnikatelů a politiků natáčel Martin Dorazín

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba dlouhodobé projekty podporuje: „Nejde vždy jen o to zvýšit objem českého exportu do dané země. Jsme si vědomi toho, že ekonomika Bosny a Hercegoviny se potýká se svými problémy, s velkým procentem nezaměstnanosti. České firmy musejí přinášet řešení i takovýchto problémů.“

Takových i jiných. Například ČEZ má velké problémy s projektem elektrárny v Hercegovině, jiné firmy zase narážejí na balkánskou obchodní mentalitu, korupci nebo nefungující soudy.

„To je velký domácí úkol pro politiky Bosny a Hercegoviny, pokud stojí o příliv zahraničních investic, tak stabilizovat svoje politické a ekonomické prostředí. Aby zahraniční investoři měli jistotu, že o své investice nepřijdou a ty nebudou zmařeny,“ uvádí Kuba.

To také prezidentovi bosenské obchodní komory kladl na srdce šéf české komory Petr Kužel:

„Nabádal jsem svůj protějšek, aby podnikatelé, kteří přijdou z Česka, měli investici zcela jistou. To znamená, aby se směnila i struktura v některých zákonech.“

Přesto je o Balkán zájem. Do Bělehradu a Sarajeva odjelo více než 40 šéfů a zástupců velkých českých podniků. Ti nejzkušenější říkají, že rozhodující jsou nejen dobré smlouvy a pojištění investic, ale především osobní kontakty, odhad partnerů a důvěrná znalost místních poměrů.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme