Čeští podnikatelé jednají v Peru o nových kontraktech

Čeští podnikatelé odjeli do Limy jednat o nových kontraktech pro tuzemské firmy. Na státní návštěvu Peru je s sebou vzal prezident Václav Klaus, který v Limě tráví první tři dny své jihoamerické cesty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Machu Picchu

Machu Picchu | Foto: peru.info

V Peru, které je většině obyvatel Česka známé především jako dávná říše Inků, v současné době působí minimum českých firem. Momentálně tu českým kapitálem disponují jen tři. Jedna pěstuje cukrovou třtinu a následně z ní vyrábí líh, další společnost začíná podnikat v důlnictví a třetí usiluje o budování vodohospodářských staveb po celém území Peru. Ředitel této společnosti, kterou v Peru reprezentuje holding Sindlar EU, Miloslav Šindlar vysvětluje, proč se rozhodl své podnikání rozšířit právě do těchto míst:

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž z Peru připravila redaktorka Českého rozhlasu Naďa Bělovská.

"Peru je úžasná země s vysokým podnikatelským potenciálem, ale také velice komplikovaná z hlediska vyhodnocení podmínek. V Latinské Americe se jedná o zemi s relativně stabilní demokracií a dynamicky se rozvíjející ekonomiku. V této části světa je dnes oblast, kdy vodohospodářské stavby, které zde evidentně chybí a začíná o ně být velký zájem, jsou velkou příležitostí do budoucna."

O tom, že příležitostí pro české firmy je v Peru více než dost, je přesvědčen také prezident Václav Klaus, který podnikatelskou misi do Limy přivezl a který také zahájil peruánsko-české podnikatelské fórum. Přišlo na něj na 70 zástupců peruánských společností, které mají zájem s českými protějšky spolupracovat.

Podle Václava Klause mohou čeští podnikatelé těžit z toho, že mají v Latinské Americe dobré jméno: "Jsme pořád země, která umí dělat něco s infrastrukturou, která v celé Latinské Americe v minulosti udělala řadu velkých investičních celků, což byla naše největší síla nejenom ve vývozu jednotlivých výrobků. Tyto investiční celky, a to by bylo v průmyslu těžebním, energetickém a v dopravní infrastruktuře, to je určitě největší šance, kterou tady můžeme mít."

Češi mohou nabídnou zkušenosti v těžebním průmyslu

Kromě energetických, dopravních a vodohospodářských firem mají na peruánského trhu velkou šanci na úspěch například také geologičtí odborníci nebo zástupci chemického průmyslu, připomíná náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka:

"Peru na rozdíl od České republiky je zemí velmi bohatou na nerostné suroviny. Chtělo by se říct, že je tady celá Mendělejevova stupnice: zinek, olovo, měď, stříbro, zlato a další suroviny. To znamená těžební průmysl a to je něco, v čem má Česká republika a české firmy obrovskou tradici. Je to jedna z oblastí, kterou bychom viděli jako perspektivní pro další rozvoj spolupráce."

Peru ale představuje i řadu menších exportních příležitostí, které nevyžadují, aby čeští podnikatelé v Latinské Americe zakládali pobočky. I o těch přijeli čeští podnikatelé do Peru vyjednávat. O peruánské zakázky má zájem například česká zbrojovka, kterou v Limě zastupuje její generální ředitel Lubomír Kovařík:

"Česká zbrojovka dodává do Peru lovecké zbraně. Je tady o ně relativně velký zájem. V současné době jednáme o výběrovém řízení pro policii Peru, kde by se mělo jednat o dodávkách až třiceti tisíc kusů pistolí."

V Peru chybí podpora zahraničních investroů

Miloslav Šindlar, který v Peru plánuje vybudovat závlahová zařízení, ale také čističky odpadních vod, kanalizaci nebo hydroelektrárny, přijel do Peru s prezidentskou delegací mimo jiné i proto, aby se zasadil o lepší podnikatelské podmínky pro české firmy v latinské Americe, protože některé překážky přístup českých podnikatelů na peruánský trh stále brzdí.

"Je zde jedna významná bariéra, a to je fakt, že mezi Českou republikou a Republikou Peru není dohoda o zamezení dvojího zdanění, což výrazně prodražuje služby, které z České republiky do Peru vyváženy," vysvětluje Šindlar.

Zájemci o podnikání v Peru z řad českých firem se podle Miloslava Šindlera musí připravit také na to, že pro ně není k dispozici žádná finanční podpora: "Žádné finanční zdroje na podporu rozvoje podnikání do Latinské Ameriky víceméně nejsou ani z peruánské strany ani z Česka. Je to škoda, protože podpora exportu našich služeb, případně zboží na potenciálně perspektivní trhy by byla velmi vhodná a usnadnila by celý proces zahájení podnikatelských aktivit v této oblasti."

Podporu česko-peruánských investic má zaručit nová smlouva

O zjednodušení hospodářských vztahů a odstranění přetrvávajících problémů jedná od včerejška v Limě náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka. Ten podepíše například dohodu na podporu vzájemných česko-peruánských investic:

"V zastoupení generální ředitelky CzechInvestu podepíši smlouvu o spolupráci mezi CzechInvestem a jeho peruánským protějškem. Cílem dokumentu bude podpořit spolupráci jak v oblasti vzájemného investování tak v oblasti vědy, výzkumu a inovací."

Složitějším problémem ale podle Milana Hovorky bude uzavření česko-peruánské dohody o zamezení dvojímu zdanění: "Problém je ten, že Peru tento typ mezinárodních smluv nesjednává. Peru má tuto smlouvu pouze z jednou zemí. Myslím, že nás to bude ještě stát určité úsilí, abychom peruánskou stranu přesvědčili, že to je i v jejím zájmu takovou smlouvu sjednat, chtějí-li skutečně do své země dostat zahraniční investory."

I přes tyto problémy ale Peru pro české firmy zůstává atraktivním místem pro podnikání a to ještě z dalšího důvodu: "Je to jedna z mála zemí, která v době globálně-ekonomické krize má u hodnoty hospodářského růstu plusové znaménko. Peruánská ekonomika v loňském roce rostla tempem blížícímu se 10 procentům. Letos zvolní, nicméně v příštím roce se očekává opět poměrně robustní růst někde na úrovni 6 procent," uzavírá náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka.

Naďa Bělovská, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme