Čeští podnikatelé nepoužívají moderní metody řízení, ukázal průzkum

Čeští podnikatelé nepoužívají moderní metody řízení. Vyplývá to z průzkumu agentury Aspectio. Češi moderní metody řízení nepoužívají i přesto, že se většina z nich domnívá, že jsou velmi důležité. Často tak dochází k zásadní omezení konkurenceschopnosti na světovém trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Firemní prezentace

Firemní prezentace | Foto: Comstock Images

Moderní metody řízení znamenají pohledy do budoucnosti, stanovení vize, získávání lidí, motivování, inspirování, kreativitu, iniciativu, přijímání rizik, Benchmarking.

Výzkum se konkrétně zabýval moderními metodami, které směřují ke kvalitě. Patří mezi ně Six sigma, Štíhlý podnik, Balanced scorecard, Kaizen, ISO 9000.

Přehrát

00:00 / 00:00

O moderních metodách řízení mluvil ve Světě o druhé předseda představenstva Sdružení pro oceňování kvality Pavel Ryšánek..mp3

„ISO 9000 používá v Česku nejvíc firem na obyvatele, ale výsledek je problematický. Další metody Štíhlý podnik a podobně, používá velmi málo firem. Těchto metod se nedotklo 85 procent českých firem,“ říká předseda představenstva Sdružení pro oceňování kvality Pavel Ryšánek.

Jako evropsky nejúspěšnější je hodnocen model řízení s názvem Excelence EFQM. Tento model byl přijat někdy v roce 1989 šestnácti nejúspěšnějšími evropskými firmami.

„Mottem bylo podnikatelé pomáhají podnikatelům. Model Excelence je postaven na devíti kritériích, které začínají funkci vedení a končí ekonomickými výsledky. Mezitím jsou vztahy zaměstnanců, výsledky práce se zaměstnanci, k zákazníkům, ekonomika plánování a podobně,“ vysvětluje Ryšánek.

Firma sama posuzuje, ve které oblasti je úspěšná a ve kterých oblastech by se měla zlepšovat.

„My se v rámci našich možností a prostředků snažíme přesvědčit firmy o tom, aby se touto metodou zabývaly. My jsme na to šli tou cestou, že pokud chceme české podniky získat, musíme odstranit administrativní zábrany, dáme dohromady takové modely, které budou relativně jednoduché a pro které firmy získáme. Staráme se o dva podpůrné programy - jednoduchý Start a náročnější Start plus až po ten nejvyšší, který je kompatibilní s modelem EFQM v Evropě,“ dodává Ryšánek.

Vladimír Kroc, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme