Čeští podnikatelé si stěžují, že jim stát nepomáhá s exportem

Čeští podnikatelé si stěžují, že jim stát nijak nepomáhá s exportem. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek proto dnes podepsal memorandum o vzájemné spolupráci v této věci s hospodářským výborem Poslanecké sněmovny. Podnikatelé ale tvrdí, že opět dochází k přílišnému tříštění sil. Hlavní spor v této věci totiž mezi sebou vedou ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo zahraničních věcí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka pomáhá stát podnikatelům v zahraničí formou ekonomické diplomacie, což jsou návštěvy v zahraničí. Dále exportéry podporují ambasády, které v jednotlivých zemích působí. A také agentura Czech Trade.

„A potom je spíš potřeba českým exportérům ukázat, kterým směrem my vidíme naše exportní možnosti, teritoria a potenciál. Do konce roku bychom chtěli představit strategii na podporu exportu,“ říká Kocourek.

Přehrát

00:00 / 00:00

24.2. Ekonomická diplomacie.mp3

Podnikatelé si ale stěžují na kooperaci mezi ministerstvy průmyslu a obchodu a zahraničních věcí. Dokonce navrhli svoji vlastní koncepci, podle které by zastřešovalo zahraniční exportéry ministerstvo průmyslu a obchodu.

„Já si myslím, že ty vztahy fungují relativně docela dobře a jsme našim exportérům schopni vyjít maximálně vstříc,“ vysvětluje Kocourek, podle kterého nebude ani problém zrušení míst obchodních radů na jednotlivých ambasádách:

„Jistým problémem to být může, nicméně my jsme schopni tyto personální změny na zastupitelských úřadech nahradit tím, že tam bude působit naše agentura Czech Trade.“

Barbora Kreuzerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme