Čeští vinaři by v příštích třech letech měli vyvézt do Číny vína za 100 milionů

Tuzemští vinaři by měli začít víc obchodovat s Čínou. Zaručuje jim to smlouva o spolupráci Vinařského fondu s čínskými investory. Ti se zavázali v příštích třech letech odebrat od českých a moravských vinařů vína za asi 100 milionů korun. Vinařství nemá v Číně dlouhou tradici, poptávka po kvalitních, zejména evropských vínech tam ale rychle roste.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vinařství ve Velkých Bílovicích

Vinařství ve Velkých Bílovicích | Foto: Vojtěch Man

„Teď stojíme na kopci, který se jmenuje Simmering, konkrétně ve vinici, kde je vysázena odrůda Pálava. Když se na to teď dívám, v Bílovicích je celkem přes 800 hektarů vinic. A víceméně to samé jsem vysadil v Číně,“ říká vinař Čeněk Osička z Velkých Bílovic na Břeclavsku.

V Číně nedaleko města Čching-tao strávil tři roky. Se svými kolegy tam vysázel více než 1000 hektarů vinic.

„Když jsem tam přijel a ukázali mi ty pozemky, na začátku jsem řekl, že se spletli, protože to byl obrovský lom na žulu. Potom za šest měsíců jsme všechny pozemky připravili a byly z toho nádherné jižní svahy,“ vzpomíná Osička.

„Všechno je tam ruční práce. U nás je samozřejmostí traktor, postřikovač, nějaký drtič nebo sekačka. Tam se to řešilo tak, že traktor sice byl potřeba, ale na sklizeň. A místo sekačky tam bylo třeba 100 lidí, kteří to kosili kosou nebo srpem. Z finančního hlediska – sekačka stála třeba 2000 euro a za 2000 euro bylo 100 Číňanů na celý rok. Takže se to řešilo takto,“ dodává vinař.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští a moravští vinaři by v příštích třech letech měli vyvézt do Číny vína za 100 milionů korun

Číňanům chutnají především červená a velmi sladká vína. A jsou si za ně ochotni i připlatit, upozorňuje Čeněk Osička, který do Asie vína také vyváží.

„My dokážeme vyrobit velice kvalitní vína. Výhodou toho je, že ten Číňan to umí zaplatit. Tady je průměrná cena lahve od 100 do 200 korun. V Číně se dá ta samá lahev prodat za 500 až 600 korun,“ přibližuje.

Díky memorandu by se do Číny mohlo dostat až 1,5 milionů litrů českého a moravského vína. Vinařský fond má pomoci s jeho výběrem, konkrétní smlouvy už ale budou na vinařích.

„Podle posledních informací má Čína na svém území už 11 procent světové plochy vinic a zájem tam vzrůstá. Nicméně obyvatel je tam tolik, že spotřeba na hlavu a rok je oproti zemím Evropské unie velmi nízká, takže potenciál je silný. Lze tedy předpokládat, že k růstu ještě v dalších letech dojde,“ odhaduje ředitel fondu Jaroslav Machovec.

Roční produkce vín v České republice se podle Vinařského fondu pohybuje kolem 600 tisíc hektolitrů, smlouva s Pekingem má tedy zajistit odběr asi dvou procent výroby.

800 hektarů vinic ve Velkých Bílovicích | Foto: Vojtěch Man

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme