Čeští výrobci zvýšili export lihovin o čtvrtinu

Největším českým výrobcům lihovin se letos daří exportovat. Stock Plzeň od začátku roku zvýšil vývoz meziročně o 25 procent. Spotřeba tvrdého alkoholu v Česku letos klesá, likérky se proto čím dál víc snaží prodat své zboží v zahraničí. Kromě osvědčených trhů jako jsou Spojené státy se snaží uspět třeba i v Číně a Japonsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stock Plzeň

Stock Plzeň | Foto: Roman Miler

Likérce Rudolf Jelínek letos nejrychleji roste export do Spojených států. Vývoj za oceán vzrostl za prvních šest měsíců letošního roku meziročně o 16 procent. Zájem je tam hlavně o košer slivovici.

„Měli jsme trošičku obavu, zda židovský zákazník v Americe by neměl problém kupovat košer, ale není to v žádném případě problém, protože třeba zákazníci původem z východní Evropy košer vnímají jako vysokou kvalitu,“ řekl marketingový ředitel firmy Zdeněk Chromý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Českého rozhlasu Tomáš Medek mluví o vývozu lihovin do zahraničí ve Světě o druhé na Rádiu Česko.mp3

Dodal, že likérka v rámci USA prodává výrobky ve 30 státech, nejvíce ve státě New York, New Jersey, Illinois a v Chicagu.

Největší domácí producent lihovin Stock Plzeň zvýšil letos export o čtvrtinu. Podle ředitele firmy Petra Pavlíka za tím stojí hlavně poptávka na Slovensku.

„Za navýšením stojí jednak zvýšený export na Slovensko, kde se nám daří přes pokles celé kategorie lihovin růst o zhruba 23 procent oproti minulému roku a také se nám daří exportovat Fernet Stock do nových destinací. V poslední době to je do Japonska,“ řekl Petr Pavlík.

Na nové trhy letos míří také výrobky z ústecké likérky Granet, a to do Bulharska, Rumunska, kam vyváží vaječný likér, a do Chile.

„Navázali jsme první kontakty s Dominikánskou republikou,“ řekl mluvčí Granetu Josef Vejlupek.

Tomáš Medek, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme