Čeští vývozci se do budoucna obávají nižší kupní síly v Evropské unii

Dvoudenní konference Exportní fórum se zaměří na aktuální situaci v Evropě a její vliv na český export. Tématem diskuze dnes bude i to, jak se vypořádat s nižší kupní silou v Evropské unii. Podle nejnovějších zpráv sice například německá ekonomika ve třetím čtvrtletí rostla, i tak ale zaostala za odhady analytiků. Horší čísla vadí i českým exportérům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Montáž vozu v automobilce v Lipsku

Montáž vozu v automobilce v Lipsku | Foto: Klára Stejskalová

Kupní síla Evropské unie je sice stále důležitá a pokles o procenta zatím nebude mít na vývoz českých výrobků větší vliv, říká předseda Asociace exportérů České republiky Jiří Grund, exportéři se ale obávají budoucnosti.

„Vývoj v Evropské unii je velice komplikovaný a my ho sledujeme velice bedlivě,“ dodává s tím, že zatím nelze určit, která odvětví jsou ohroženější. „Tendence kolísají a bylo by nezodpovědné, abych říkal o nějakém odvětví, že půjde dolů, a skutečnost může být malinko jiná,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Asociace exportérů České republiky Jiří Grund přibližuje snahy a obavy vývozců

Stále platí, že čeští producenti jsou významnými subdodavateli německých firem, zejména v oblasti automobilového průmyslu a strojírenství.

Vybudování tak pevného postavení trvalo podle Grunda desítky let, mělo by se proto hájit.

Předchozí ministr průmysl a obchodu Martin Kocourek přitom prohlašoval, že Česká republika je na vývozu zboží do Unie až příliš závislá. To ale podle exportérů záleží na úhlu pohledu.

„Vidíme některé tendence z našich ministerstev, jako soustřeďte se na Jižní Ameriku, soustřeďte se na Čínu, soustřeďte se tam. Já myslím, že se musíme soustředit hlavně tam, kde poptávka je, kde máme vybudovanou pozici, dosahujeme velice dobrých cen, a musíme ty věci udržovat. Trh se velice obtížně získává a musí se udržet, protože jinak by to mělo fatální dopady,“ brání se Grund.

Barbora Kreuzerová, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme