Čeští zemědělci chtějí od EU vyšší přímé platby

Znovuotevření vstupních jednání s Evropskou unií ve věci dotací zemědělcům požaduje česká Agrární komora spolu se svými sesterskými komorami na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku. Farmáři prý nejsou kvůli špatně vyjednaným podmínkám schopní konkurence, což vede ke snižování stavů zvířat a rostoucímu dovozu surovin. Podle prezidenta české agrární komory Jana Veleby jsou tuzemští producenti diskriminováni tím, že jejich kolegové ze zemí bývalé patnáctky dostávají více na přímých platbách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pole obilí

Pole obilí | Foto: F. Tichý

"Jestliže rakouský farmář dostane o padesát procent přímých plateb na plochu víc než moravský zemědělec, je pochopitelné, že moravský farmář může obtížně konkurovat. Z toho plyne, že rozhodující jsou pro nás přímé platby, které momentálně nevytvářejí tržní prostředí," řekl Českému rozhlasu prezident Agrární komory.

Jan Veleba dále popsal, jak budou vypadat následující kroky českých, slovenských, polských a maďarských zemědělců. "Naším hlavním cílem je tento proces zastavit, což nelze provést nijak jinak, než znovu otevřít jednání s Bruselem o vstupních podmínkách. Důvodem je skutečnost, že tyto vstupní podmínky byly vyjednány špatně. Kdyby tomu tak nebylo, tuzemská produkce by postupně nezanikala," prohlásil prezident komory.

Farmáři dnes o svých požadavcích jednali s předsedou evropské profesní organizace COPA Rudolfem Schwarzböckem. Ten jim přislíbil pomoc. "Cílem organizace COPA je řešit podobné problémy. Zastupujeme naše členské svazy tak, abychom poté na půdě Evropské unie vystupovali jedním hlasem," nechal se slyšet Schwarböck.

Michal Záboj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme